Uniek exemplaar van Kiplings 'Jungle Book' aangetroffen

 In Groot-Brittannië heeft de National Trust een uniek exemplaar aangetroffen van Rudyard Kiplings The Jungle Book. Het gaat om een eerste druk waarin een handgeschreven boodschap is aangebracht voor zijn dochter. Kipling schreef het boek in 1894, toen zijn eerste dochter Josephine nog een kind was. "Dit boek behoort toe aan Josephine Kipling, voor wie het door haar vader is geschreven, mei 1894", zo meldt de tekst op het titelblad. Het meisje overleed op zesjarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Door de ziekte, die de hele familie Kipling in 1899 aan boord van een schip opliep, zweefde ook Kipling een tijdlang tussen leven en dood. Het boek is teruggevonden door vrijwilligers van de National Trust, die de bibliotheek van Wimpole Hall in Cambridgeshire inventariseerden. Die was de eigendom van Josephines jongere zus Elsie, zij woonde er tussen 1938 en 1976. Hoewel de inscriptie niet is ondertekend, is er grote evidentie over het feit dat ze wel degelijk van Kipling is. De vinders spreken van "een erg ontroerende aantekening, zeker als je weet dat Kipling niet enkel zijn dochter Josephine verloor, maar ook John, zijn jongste, die in de Eerste Wereldoorlog omkwam."

Het bekendste verhaal van The Jungle Book handelt uiteraard over Mowgli, een jongen die in de jungle tussen de wolven wordt opgevoed. The Jungle Book is door Disneystudio's verfilmd. Zie de berichtgeving bij The Telegraph.

 

Tags: Bibliotheken, Bibliofilie, Engelse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-04-2010 om 00:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening