Franse auteur-diplomaat Pierre-Jean Rémy (73) overleden

De Franse schrijver en diplomaat Pierre-Jean Rémy is deze week op 73-jarige leeftijd overleden, zo melden diverse Franse media. Rémy zetelde in de Académie française waar hij in 1988 werd verkozen.

Jean-Pierre Angremy, zoals zijn echte naam luidde, werd op 21 maart 1937 geboren in Angoulême. Vanaf 1963 had hij een dubbelcarrière als diplomaat en schrijver. Zijn oeuvre omvat een zestigtal romans, die in hoge mate geïnspireerd waren door zijn ervaringen in het buitenland, evenals door de operawereld, die hem bijzonder passioneerde. Zijn laatste boek Voyage présidentiel verschijnt in mei postuum bij Le Seuil. Hij schreef ook biografieën over Maria Callas en Hector Berlioz.

Als diplomaat bekleedde hij functies in Hong Kong, Peking, Londen en Florence. "Zijn oeuvre heeft ertoe bijgedragen dat het beroep van diplomaat en de schatten van de diplomatieke archieven onder de aandacht van het grote publiek kwamen", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner.

Rémy was verder onder meer directeur bij de omroep ORTF en ambassadeur bij de UNESCO. Tussen 1997 en 2002 was hij voorzitter van de Bibliothèque Nationale de France.

Hij kreeg voor Le Sac du Palais d'Été in 1971 de Prix Renaudot, voor L'Orient-Express II de Prix de la Nouvelle de l'Académie française in 1984 en voor Une Ville immortelle, de Grand prix du Roman de l'Académie française en 1986.

Rémy was als theaterrecensent jarenlang verbonden aan het weekblad Le Point.

Tags: Franse literatuur, Obituaries
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening