Volledige Werken van W.F. Hermans nemen de draad weer op

De Willem Frederik Hermans-hausse houdt aan. Na een rist recente uitgaven over de auteur (zie onze rubriek Presse-papier) hervat nu ook de publicatie van de Volledige Werken. Dat gebeurt weliswaar na een lange, onvoorziene onderbreking.
Die reeks, onder auspiciën van het Willem Frederik Hermans Instituut, daartoe geautoriseerd door de Erven Hermans, startte in 2005 met het eerste deel dat de romans Conserve en De tranen der acacia's bundelde en zal na afronding 24 kloeke delen omvatten. In 2017 zou dat laatste deel moeten verschijnen.

Deze week verscheen het dertiende deel waarin de essaybundels Ik draag geen helm met vederbos (1979) en Klaas kwam niet (1983)  zijn opgenomen. In beide werken verzamelde Hermans polemieken, recensies, columns en essays die hij te Parijs schreef voor o.a. NRC en Het Parool.  

Het zijn stukken waarin Hermans naar goede gewoonte vanuit de Franse hoofdstad zijn landgenoten hekelde en de maat nam van de provo's, onderwijshervormers en politici. De vele bijdragen over de Franse literatuur en cultuur, de stukken over Kafka en Nietzsche, de in sommige bijdragen verwerkte krantenknipsels én de zelf gemaakte foto's die Hermans her en der inlast, maken ook dit deel tot een must-have voor de rechtgeaarde Hermans-liefhebber.
In september komt deel 3 uit - de reeks volgt zijn eigen numerieke logica - met de klassieke romans De donkere kamer van Damocles en Nooit meer slapen. Uitkijken wordt het ook naar de Zoemeditie Nooit meer slapen, of een luisterboek, voorgelezen door de zoon van de schrijver, Ruprecht Hermans, dat gelijktijdig op de markt komt.

Alle informatie over verschenen en geplande uitgaven is op de begeleidende site te vinden, die de reeks met notenapparaat, tekstgeschiedenis en tekstverantwoording wetenschappelijk onderbouwt. Elke uitgave wordt door De Bezige Bij op twee manieren aangeboden: een luxe, in linnen gebonden editie in een beperkte oplage en een papieren gebonden publiekseditie. De editie staat onder de wetenschappelijke verantwoordelijkheid van het Huygens Instituut voor tekstedities en intellectuele geschiedenis der Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Johan Eeckhout/Dirk Leyman op 01-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening