Moordonderzoek Pier Paolo Pasolini wordt heropend

Het onderzoek naar de moord op de Italiaanse schrijver en filmmaker Pier Paolo Pasolini (1922-1975) wordt na lang aandringen van familie en vrienden dan toch opnieuw geopend, zo meldt Le Nouvel Observateur. Het heropenen van de zaak moet nieuw forensisch onderzoek mogelijk maken. Er zal onder meer een DNA-analyse gebeuren van het bloed waarmee het hemd, de trui en de broek van Pasolini werd bespat. De trui is momenteel een van de 'topstukken' van het misdaadmuseum van Rome. 

Pasolini werd in de nacht van 1 op 2 november 1975 in duistere omstandigheden nabij Ostia, een badplaats bij Rome, vermoord. De dood van de notoire marxist joeg een schokgolf door Italië, en nog steeds wordt over de zaak omstandig geschreven en getwist. Officieel gingen de autoriteiten ervanuit dat de moord te maken had met Pasolini's homoseksuele geaardheid. Pino Pelosi, een Romeinse schandknaap, werd ook voor de moord veroordeeld, maar toen hij in 2005 vrijkwam, trok hij zijn bekentenis in. Pelosi ging beweren dat Pasolini wel degelijk door een groep van drie zou zijn omgebracht, zoals ook door anderen werd gesuggereerd. Of dat het geval is, zal dus misschien kunnen worden uitgemaakt na het DNA-onderzoek van de kledij.

In 2007 al vroegen ruim zevenhonderd Italiaanse schrijvers en intellectuelen met een petitie een dringende heropening van het moordonderzoek. Een van de ondertekenaars was schrijver Walter Veltroni, toen burgemeester van Rome en later voorzitter van de linkse Partito Democratico. "Ik ben ervan overtuigd dat de dood van Pasolini een sleutelmoment was in de Italiaanse geschiedenis. Het is belangrijk dat er uiteindelijk klaarheid wordt gebracht in deze zaak," zei Veltroni toen, daarmee refererend aan de 'loden jaren', waarin links en rechts met terroristische aanslagen elkaar naar het leven stonden.

Volgens Veltroni stond Pasolini voor hij werd vermoord op het punt een onthulling te doen over de dood van Enrico Mattei, hoofd van onder meer Agip en ENI, de Italiaanse energiereus. Mattei zou in 1962 niet zijn omgekomen bij een vliegtuigongeval, maar zijn vermoord in opdracht van een christendemocratische politicus. Pasolini werkte vlak voor zijn dood aan de roman Petrolio, waarin hij de zaak aan het licht zou brengen. De roman verscheen in 1992, maar miste één hoofdstuk. Het lijkt het sterk op dat precies dat hoofdstuk een van de sleutelteksten is geworden in de enquête naar de moord. (Foto 2: het monument voor Pasolini op het strand van Ostia)

Tags: Italiaanse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Hans Cottyn op 10-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening