Digitale brievenproject Van Gogh krijgt Europese Heritage Award

Het digitale Van Gogh-brievenproject is één van de vier laureaten in de categorie Research van de European Heritage Awards, uitgereikt door de Europese Commissie en Europa Nostra, de Europese erfgoedorganisatie. In totaal werden 29 winnaars uit 15 landen bekroond voor hun inspanningen omtrent restauratie van en onderzoek naar Europees erfgoed. Volgens de jury is het project dan ook een voorbeeld van hoe belangrijke items van het erfgoed kunnen worden getoond en verspreid. De award bestaat uit een bronzen trofee. Het project maakt kans op het behalen van de Grand Prix in de aangeduide categorie, goed voor 10.000 euro. Die wordt op 10 juni in Istanboel uitgereikt. Vijftien jaar nauwgezet onderzoek door het Huygens Instituut en het Vincent Van Gogh-museum leidde in 2009 tot een enthousiast ontvangen herwerkte papieren en nieuwe digitale uitgave van de correspondentie van Van Gogh. De schilder liet 819 brieven na. Drieëntachtig aan hem gerichte brieven door zijn broer Theo, Paul Gauguin en anderen bleven eveneens bewaard (zie de recensie bij NRC)

Meer en meer wordt de literaire waarde van de brieven erkend. Reeds in 1961 publiceerde W.H. Auden een Engelstalige bloemlezing. De Engelstalige website Vincent Van Gogh The Letters is sinds oktober 2009 operationeel en toont alle brieven, met Engelse vertaling. Per brief kunnen zowel de facsimile, de vertaling en de noten worden bekeken. Ook de schilderijen, prenten en tekeningen die de schilder noemt en beschrijft, worden getoond. De noten identificeren de genoemde personen, lichten cultuurhistorische achtergronden toe en verhelderen de geciteerde literaire werken - Van Gogh was ook een hartstochtelijk lezer. Een duizelingwekkend aanbod kortom, een genot om te bekijken en te bestuderen en een project dat alle mogelijkheden van het net ten volle benut. 

De papieren uitgave, 2.180 pagina's vervat in 6 kloeke delen, verkrijgbaar in het Engels, Frans of Nederlands, kreeg op haar beurt op 23 april het Lintje van de Boekverkoper; de prijs voor kwalitatief en inhoudelijk hoogstaande non-fictie van de Nederlandse Boekverkopersbond.

Tags: Digitalisering
Geplaatst door Johan Eeckhout op 12-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening