'Kleine dagen' van Libriswinnaar Bernard Dewulf rijgt herdrukken aan elkaar

Van de miniaturenbundel Kleine dagen, het maandag onverwacht met de Libris Literatuurprijs bekroonde boek van Bernard Dewulf, zijn intussen 15.000 exemplaren verkocht, zo meldt Boekblad. De voorbije dagen is het boek, verschenen bij uitgeverij Atlas, zelfs tweemaal in herdruk gegaan.

In een interview met het boekenvakblad zegt uitgever Emile Brugman dat hij, in tegenstelling tot zijn auteur zelf, wel degelijk enig geloof had in de kansen van Dewulf: "Als wij de prijs winnen, zal die naar Bernard gaan", zo oordeelde hij toen hij de shortlist zag, met daarop onder meer Tom Lanoye, Peter Terrin en Walter van den Broeck. Mensje van Keulen was met Een goed verhaal de tweede shortlistgenomineerde uit de Atlas-stal. "Vanaf het moment dat de shortlist bekend werd heb ik niet uitgesloten dat de prijs naar Dewulf zou gaan. Tegen de regels in zette de jury Kleine dagen op de longlist en daarna op de shortlist. Tegen de regels, omdat het boek meer non-fictie dan fictie is, wat overigens ook geldt voor Sprakeloos van Tom Lanoye. Hoewel ik vind dat je niet over prijzen moet speculeren, dacht ik: dat risico heeft de jury bewust genomen." Toch nam hij tijdens het diner plaats aan de zijde van Mensje van Keulen: "Bernard had nog gevraagd of ik naast hem kwam zitten, hij kende niet veel mensen. Dat was ook mijn plan, maar ik werd naast Mensje geplaatst. Wat overigens een zeer plezierige avond opleverde." Brugman prijst zijn auteur: "Hij beschrijft de tijd die voorbijgaat zonder sentimentele weemoed. Bovendien heeft hij een prachtig taalgebruik, niet voor niets roemde de jury zijn stilistisch vernuft."

Dewulf heeft ook een naam als dichter en als essayist over beeldende kunst, met bundels als Naderingen en Bijlichtingen. Mogelijk wordt zijn debuutbundel Waar de egel gaat, die niet meer leverbaar is, heruitgegeven.

Dewulf is momenteel werkzaam voor het Gentse theatergezelschap NTG en schrijft onder meer columns voor het blad Goedele.

 

In NRC Handelsblad komt Pieter Steinz in zijn verslag terug op de verbijstering die de bekroning voor Dewulf opriep bij de laureaat zelf én de concurrentie. Maar ook: "Het merendeel van het publiek in het Amstel Hotel leek zo mogelijk nog meer verrast over de keuze van de jury dan de winnaar zelf. Iedereen gunde Dewulf zijn prijs, niemand had er rekening mee gehouden. Ook al omdat Kleine dagen als poëtisch non-fictieboek formeel gesproken niet valt onder de ‘literaire fictie' die de Librisprijs statutair tot zijn terrein rekent."

Walter van den Broeck reageerde in Knack laconiek op zijn 'verlies': "Ik ga nu niet aan het gas liggen thuis. Ik kan me voorstellen dat het anders was geweest als ik nog twintig, vijfentwintig was. Maar op mijn leeftijd heb ik geen gevoelens van concurrentie meer. Voor mijn uitgever had ik het wel mooi gevonden: de enige Vlaamse uitgever tussen alle Nederlandse uitgevers." Van den Broeck stapte nog niet zo lang geleden over van De Bezige Bij naar Meulenhoff/Manteau (dat intussen wel ook tot de WPG-groep behoort). Frank Hellemans schrijft in Knack over de bekroning voor Dewulf: "Lang leve het nieuwe Biedermeier?"

In veel Nederlandse kranten is de teneur er een van ongeloof over de winnaar. Vooral Tom Lanoye, die zowel door de Gouden Uil als de Libris was genomineerd en als de te kloppen favoriet was beschouwd, deelt volgens hen het meest in de brokken. Het Parool heeft zelfs veel moeite om Dewulf te herkennen op de foto, zie hier. De zoenen van Lanoye hebben kennelijk een metamorfose-effect. (foto Dewulf 1: downside-up.be)

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening