Dichter-schilder Pierre Kemp krijgt expo in Maastrichts Bonnefantenmuseum

Op zondag 30 mei opent in het Maastrichtse Bonnefantenmuseum een tentoonstelling over de Nederlandse dichter en schilder Pierre Kemp (1886-1967). De expo Pierre Kemp. Nobel oud kind! toont een veertigtal olieschilderijen, werken op papier, schetsboeken en documentatiemateriaal over de kunstenaar. Er is ook een korte film te zien, uit 1967, het enige filmmateriaal waarin Kemp figureert. Pierre Kemp woonde bijna zijn hele leven in Maastricht, werkte even als schilder in een keramische fabriek en daarna tot aan zijn pensioen als loonadministrator bij een steenkolenmijn te Eygelshoven. Aanvankelijk was Kemp vooral schilder, beïnvloed door het symbolisme en het Duits expressionisme. In 1935 stopte hij echter met schilderen en wijdde zich naast zijn dagtaak volledig aan de poëzie. Kemp was een kleurrijk figuur, een eenling, steeds in het zwart gekleed die ver weg van de literaire en artistieke centra een ontzaglijk oeuvre bij elkaar schreef. Een flink deel ervan schreef hij op de trein pendelend tussen woon- en werkplaats. Hij bezat een grote bibliotheek - veel poëzie maar ook sprookjes, kunstgeschiedenis, muziek én werken over kinderspeelgoed - boeken die hij in speciaal gekleurd vliegerpapier liet kaften. Bekend werd Kemp met zijn kleine, speelse en melancholische gedichten die Adriaan Morriën in 1953 als Een bloemlezing uit zijn kleine liederen bundelde. Na de Constantijn Huygensprijs in 1956 werd hem in 1958 de P.C. Hooftprijs toegekend. In zijn interviewboek Scheppen riep hij, gaat van au doet Jessurun d'Oliveira verslag van een merkwaardige ontmoeting met de dichter, te lezen op DBNL.

Kees Fens betreurde het focussen op het speelse van Kemps poëzie en stelde in zijn overzicht Doorluchtig glas. 50 jaar P.C. Hooftprijs: "Zijn werk is bijna altijd te speels gelezen om de vaak zwarte ernst erin zichtbaar te laten worden. Men heeft van hem een literaire kabouter gemaakt en zijn poëzie wordt daardoor als speelgoed gezien."

Op de openingsdag van de tentoonstelling presenteert Wiel Kusters, dichter en hoogleraar letterkunde aan de universiteit te Maastricht, zijn biografie Pierre Kemp. Een leven die bij uitgeverij Vantilt verschijnt. De lijvige biografie belooft nieuwe inzichten en gegevens. De auteur voert hierover een gesprek met Jan de Roder. De tentoonstelling loopt tot 29 augustus 2010.

Tags: Poëzie, Tentoonstellingen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Johan Eeckhout op 13-05-2010 om 00:38
Verwante berichten
Reacties

Beste lezer, in onze gezellige online studio www.maastrichtmoetjehoren.nl kun je luisteren naar een interview met Wiel Kusters over zijn biografie van Pierre Kemp en Paula van den Bosch over de expositie van het werk van Pierre in het Bonnefantenmuseum. Je bent van harte welkom!

geplaatst door Maastricht Moet Je Horen! op zaterdag 10 juli 2010 om 11u59
Geef uw mening