Berlijnse tentoonstelling herdenkt Nobelprijswinnares Nelly Sachs

In Berlijn loopt in het Joods Museum nog tot 27 juni een tentoonsteling rond het leven en werk van de Joods-Duits-Zweedse dichteres Nelly Sachs (1891-1970). De in Berlijn geboren Sachs schreef in de jaren 1920 enkele romantische gedichten en verhalen. Na de machtsovername van Hitler in 1933 kreeg de Joodse schrijfster af te rekenen met een publicatieverbod, wat de toon en de intensiteit van haar gedichten drastisch veranderde. Sachs poëzie thematiseerde sindsdien vooral het trauma van de Joodse ballingschap en vervolging.

In 1940, op het moment dat haar deportatie al was bevolen, kon ze samen met haar moeder nog net Duitsland ontvluchten. Ze vonden in Zweden een onderkomen, onder meer door de inspanningen van de schrijfster Selma Lagerlöf. In 1952 nam Nelly Sachs de Zweedse nationaliteit aan, ze zou ook in dat land sterven.

In 1966 werd ze op 75-jarige leeftijd (samen met de Israëlische schrijver Shmuel Yosef Agnon) de Nobelprijs voor de literatuur toegekend. Sachs was daarmee de eerste Duitstalige dichter die deze hoge eer te beurt viel, voor "haar uitzonderlijke lyrische en dramatische geschriften, die het lot van Israël met aangrijpende kracht interpreteren".

De tentoonstelling, die later nog zal reizen, belicht niet alleen de gebruikelijke auteursparafernalia (foto's, manuscripten, de schrijfmachine en zelfs het meubilair van Sachs' eenkamerflat in Stockholm), maar illustreert met onbekende geluids- en filmfragmenten ook de literaire vriendschappen die Sachs onderhield met Paul Celan, Hans Magnus Enzensberger, Ingeborg Bachmann en Selma Lagerlöf. 

Naar aanleiding van de herdenking komt er bij Suhrkamp Verlag een nieuwe, vierdelige en geannoteerde uitgave van de poëzie van Sachs uit. Bij de tentoonstelling hoort ook een catalogus en een nieuwe website. In Die Zeit en Der Standard verschenen lezenswaardige portretten van de Nobelprijswinnares die naar eigen zeggen "vooral de Joodse tragedie vertegenwoordigde". (foto: Anna Riwkin)

Tags: Nobelprijs, Tentoonstellingen, Duitse literatuur, Poëzie
Geplaatst door Hans Cottyn op 14-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening