Internationale literatuurprijzen voor Philippe Claudel en Patrick Modiano

Twee Franse schrijvers van envergure zijn vallen prestigieuze internationale literatuurprijzen te beurt. Patrick Modiano (foto) ontvangt de zeer rijkelijk gedoteerde Prix Mondial Simone et Cino del Duca, zo meldt L'Express. Vorig jaar won Milan Kundera de prijs ter waarde van 300.000 euro. De Prix mondial is gesticht door Simone del Duca in 1969, om het werk van haar man, persmagnaat Cino del Duca, te herdenken. Elk jaar wordt de prijs toegekend aan een literaire of wetenschappelijke auteur wiens werk een "hedendaagse boodschap van humanisme uitdraagt". Sinds 2005 berust de organisatie van de prijs bij het Institut de France. Andere winnaars van deze prijs waren onder meer Alejo Carpentier, Jorge Luis Borges, Jorge Amado, Ismail Kadare, Maria Vargas Llosa en de Belg Simon Leys.

 

Philippe Claudel wint dan weer de Independent Foreign Fiction Prize voor de Engelse vertaling van zijn roman Le rapport de Brodeck. Claudel moet de 10.000 euro delen met de vertaler die aan Brodeck's Report (MacLehose Press) werkte, John Cullen. Deze prijs is zowat de belangrijkste Britse prijs voor literatuur in vertaling en gaat voor het eerst sinds 2005, toen Frédéric Beigbeder won, naar een Franstalige auteur. De andere genomineerden voor de prijs waren nog Julia Franck, Pietro Grossi, Alain Mabanckou, Sankar en Rafik Schami. Een eerdere winnaar van de Independent Foreign Fiction Prize is de Vlaming Paul Verhaeghen.

Tags: Franse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 14-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening