Verschillende nieuwe Brontë-verfilmingen op komst

Na de onvermijdelijke rits verfilmingen van boeken van Jane Austen, richt Hollywood zich stilaan terug op het oeuvre van de drie schrijvende zusjes Brontë, zo meldt USA Today. Een nieuwe film op basis van Jane Eyre van Charlotte Brontë is in de maak, net als een volgende Wuthering Heights van Emily Brontë. De rol van Jane Eyre zal worden vertolkt door de Australische actrice Mia Wasikowska, bekend van Alice in Wonderland, terwijl de Ierse acteur Michael Fassbender (eerder al in Inglourious Basterds) de rol van Rochester voor zijn rekening neemt. Filmregisseur Charles Sturridge is ondertussen nog steeds bezig aan de biopic Brontë, gebaseerd op het leven van de drie schrijvende zussen met de zwakke gezondheid. De cast voor deze film is nog niet bekend.

De Brontës worden al bijna sinds het ontstaan van de filmkunst uitgebreid ingezet. De eerste - stomme - Jane Eyre werd al in 1910 ingeblikt. Vele versies voor televisie of voor het witte doek zouden volgen, onder meer die uit 1944 met Joan Fontaine en Orson Welles (illustratie). De eerste Wuthering Heights dateert van 1920.

 

Ondertussen lanceerden de makers van de animatiefilm Cloudy with a Chance of Meatballs, Phil Lord en Chris Miller, hun eigenzinnige interpretatie van de Brontës als actieheldinnen die het mannelijke schrijversbastion te lijf gaan met Victoriaanse meesterwerken. Opgelet: deze literaire power dolls zijn verkrijgbaar 'pudding not included':

 

 

Tags: Boek en film, Engelse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 17-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening