Vriendin Stieg Larsson krijgt financiële steun voor juridische strijd via website

Fans van het oeuvre van de Zweedse succesauteur Stieg Larsson roepen alle hens aan dek om er voor te zorgen dat het (onafgewerkte) vierde deel van de Millenium-reeks toch het licht ziet. Ze doen dat via een steunwebsite voor Larssons weduwe Eva Gabrielsson.
Het manuscript is immers momenteel de inzet van een aanslepend juridisch conflict tussen de vriendin van Larsson, Eva Gabrielsson, en de wettige erfgenamen, zijn vader Erland en broer Joakim. De draft van deel 4 bevindt zich op de laptop van Gabrielsson, die 32 jaar lang de partner was van de in november 2004 overleden Larsson. Zij wil het vierde boek evenwel niet laten finaliseren of uitgeven, vooraleer ze de rechten op het gehele oeuvre - en dus ook het vierde boek - heeft verworven. Die zijn in het bezit van de vader en de broer. Omdat Larsson en Gabrielsson nimmer huwden en Larsson nooit een nalatenschap opstelde, zijn de rechten volgens het Zweedse recht automatisch terechtgekomen bij Erland en Joakim, en daarmee ook een fortuin van ruim 20 miljoen euro. Maar volgens Gabrielsson zijn de familieleden "niet geïnteresseerd in literatuur, maar enkel in geld."
Gabrielsson krijgt via een website nu volop de steun van een lading fans. Door stortingen op SupportEva.com hopen ze Gabrielsson financieel bij te springen in de aan de gang zijnde juridische slijtageslag en de onrechtvaardigheid van de erfrechtenverdeling te kunnen ombuigen. En vooral rekenen ze erop dat ook deel 4 alsnog gepubliceerd wordt. De website heeft intussen al 1.000 fans geronseld, die samen al meer dan 10.000 euro verzamelden. Giften zijn afkomstig van onder meer Groot-Brittannië, Spanje, Italië, Chili, Verenigde Staten, Frankrijk en Noorwegen.
Of de actie veel kans maakt, is twijfelachtig. Want om Gabrielsson de rechten terug te bezorgen, zou wel degelijk het Zweedse erfrecht moeten hervormd worden. Plausibeler is de kans dat ze kan bewijzen dat ze co-auteur was van het boek. Gabrielsson weigerde eerder al de 2 miljoen euro die haar door de vader en broer van Larsson waren aangeboden. Ze deden het aanbod, waaraan geen voorwaarden waren verbonden, omdat ze "het moe waren om telkens weer te worden afgeschilderd als de 'bad guys' in de hele geschiedenis" rond de erfenis (zie hier).
Larsson had oorspronkelijk tien boeken voorzien over Mikael Blomkvist en Eva Salander. Naast de trilogie en het vierde boek schetste hij ook al de krijtlijnen van een vijfde en zesde boek. Zie de berichtgeving bij Radio 1 en bij de Daily Telegraph.

Tags: Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening