J.G. Farrell wint de Lost Man Booker Prize

De Iers-Britse schrijver James Gordon Farrell (1935-1979) wint voor zijn roman Troubles de Lost Man Booker Prize, de eenmalige prijs voor Engelstalige boeken die in het jaar 1970 werden gepubliceerd maar niet konden meedingen voor de gewone Booker Prize toen het reglement veranderde. Farrell werd door 38 procent van het lezend publiek als winnaar aangeduid, meer dan het dubbel van alle andere titels op de shortlist, met daarop romans van Muriel Spark, Nina Bawden, Shirley Hazzard, Mary Renault en Patrick White (zie ons vorige bericht over de shortlist).

Troubles is het eerste deel van Farrells Empire Trilogy, waar nog The Siege of Krishnapur en The Singapore Grip in zouden verschijnen. Met dat tweede boek zou Farrell overigens in 1973 wel de Booker Prize in de wacht slepen. Troubles speelt zich af in het Ierland van 1919, dat in conflict is met de Britse overheerser. Het boek is sinds het veertig jaar geleden verscheen altijd in druk geweest.

Farrell, die in 1973 bij zijn speech fel van leer trok tegen de sponsors van de prijs, verdronk zes jaar later voor de Ierse kust toen hij aan het hengelen was. De prijs (niet meer dan symbolisch: een ingebonden eerste druk van het boek) werd nu uitgereikt door Lady Antonia Fraser, die in 1970 en 1971 in de jury zat. Het was de broer van de auteur, Richard Farrell, die hem in ontvangst kwam nemen.

De lacune in de Booker Prize was te wijten aan het feit dat de jury in 1971 de prijs plots besloot toe te kennen aan het beste boek van het jaar. Tot dan ging de onderscheiding nog naar een boek uit het jaar ervoor. Gevolg: romans uit 1970 vielen uit de boot. Want een boek uit 1969 won de prijs in 1970, terwijl in 1971 een boek uit datzelfde jaar bekroond werd. De Man Booker Prize neemt regelmatig initiatieven om zijn verleden warm te houden: zo werd in 1993 al de Booker of Bookers georganiseerd en in 2008, bij de veertigste verjaardag, de Best of the Booker. Zie ook het bericht in The Guardian.

Tags: Britse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 19-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening