Campagne Plantin-Moretusprijzen voor 'mooist uitgegeven boek' gelanceerd

Naar jaarlijkse gewoonte is de stemcampagne van start gegaan voor de Plantin-Moretusprijs voor het Beste Boekomslag. Tot 10 mei 2010 kun je stemmen op één van de tien covers die meedingen naar deze Publieksprijs.  

 

De Plantin-Moretusprijzen bekronen jaarlijks de mooist uitgegeven boeken: publicaties die opvallen door de verzorgde vormgeving, typografie, illustraties en geslaagde grafisch-technische productie. Een vakjury beoordeelt boeken in deze zes categorieën: literatuur, school- en studieboeken en wetenschappelijke uitgaven, kunst- en fotoboeken en catalogi van tentoonstellingen, overige non-fictie, kinder- en jeugdboeken en debuut.

Daarnaast is er ook de Publieksprijs voor het Beste Boekomslag, die als doel heeft het publiek dichter bij 'mooie boeken' te betrekken en de prijzen een ruimere weerklank te geven. Voor de Publieksprijs 2010 werden tien covers genomineerd. De vormgever die de Publieksprijs wint, mag een postzegel ontwerpen voor De Post. Wie stemt, maakt kans op één van de vijf boekencheques van 50 euro. Onder de genomineerde boeken voor de publieksprijs bevinden zich onder meer Congo (Belge) van Carl De Keyzer (ontwerp Luc Derycke), de Dooreman-cata (ontwerper Dooreman himself), Walter van Beirendonck (van De Morgen-redactrice Agnes Goyvaerts - ontwerp Paul Boudens) en Fluit zoals je bent van Edward van de Vendel en Carll Cneut (ontwerp Leen de Pooter).

De feestelijke bekendmaking en uitreiking van de Plantin-Moretusprijzen vindt plaats op 3 juni in het Stadhuis van Gent. De bekroonde boeken worden van 4 juni tot 12 september tentoongesteld in het Design Museum Gent. De Plantin-Moretusprijzen zijn een initiatief van de Vlaamse Uitgeversvereniging en het Plantin-Moretusgenootschap.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening