F. Starik wordt nieuwe stadsdichter van Amsterdam

De Nederlandse dichter F. Starik (°1958) wordt de volgende twee jaar de nieuwe stadsdichter van Amsterdam, zo heeft de krant Het Parool gemeld. Hij volgt Mustafa Stitou op en is daarmee de vierde stadsdichter van het stadsdeel Amsterdam-Centrum. De dichter, wiens echte naam Frank von der Mohlen luidt, is afkomstig uit Amsterdam-West, maar werd geboren in Apeldoorn. Hij debuteerde in 1987 met de bundel Nepvuur en maakte ook naam als romancier, zanger en kunstenaar. Veelgeprezen is zijn werk bij de Poule des Doods, een collectief van dichters die bij eenzame uitvaarten in Amsterdam gelegenheidsgeschreven voordragen. Vorig jaar ontving Starik de Amsterdamprijs voor de Kunst 2009, waarbij hij toen omschreven werd als "de burgemeester van de achterkant van Amsterdam."

Starik koestert naar eigen zeggen "wilde plannen" en ziet een nieuwe mogelijke koningskroning als een "hoogtepunt van mijn stadsdichterschap." Starik moet zeven gedichten per jaar maken en zou ook een Stadsdichterskrant willen publiceren en op het Rijksmuseum een gedicht op geveldoek plaatsen. Zijn eerste publieke optreden is voorzien op 29 augustus tijdens de Uitmarkt.

Tags: Poëzie, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening