Frans uitgeversicoon Robert Laffont (93) overleden

Het Franse uitgeversicoon Robert Laffont, een van de belangrijkste Franse uitgevers van na de Tweede Wereldoorlog, is in Parijs op 93-jarige leeftijd overleden.

De in 1916 in Marseille geboren Laffont richtte de éditions Robert Laffont op in 1941. Al spoedig legde hij de basis voor een moderne, veelomvattende uitgeverij, die zowel de buitenlandse literatuur als populaire romans in zijn fonds opnam. In totaal bracht hij 10.000 boeken uit.

Zo publiceerde hij werk van Henry James in een vertaling van Marguerite Yourcenar met een voorwoord van André Maurois, de Franse vertaling van The Catcher in the Rye of werk van Dino Buzatti. Ook riep hij de reeks Pavillons in het leven en later ook de Bouquins, waarin op handzame wijze verzamelde werken werden ondergebracht. Laffont groepeerde verder uitgeversfondsen als Julliard en Seghers.

Grote verkoopsuccessen boekte hij met Papillon van Henri Charrière, wat de aanzet werd van zijn reeks 'bestsellers', die het commerciële vernuft van Laffont aantoonde. Later gaf hij ook John Le Carré uit. Al snel bouwde hij een uitgebreid distributienetwerk uit. Maar zijn zucht naar het vlottere boek stuitte ook op veel kritiek van de Franse intelligentsia.

Laffont heeft in diverse biografieën over zijn uitgeversbestaan uitgewijd, onder meer in Une si longe quête (2005). Laffonts aanpak werkte inspirerend voor diverse andere uitgevers, zo bleek. En ook diverse van zijn kinderen zetten de stap naar de uitgeversbusiness: Isabelle en Laurent Laffont kwamen aan het hoofd van de Editions Lattés, Anne Carrière stichtte de gelijknamige uitgeverij die de klemtoon op literatuur legt.

Tags: Uitgeverijen, Wereldliteratuur, Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening