Nederlandse thrillerauteurs boos over Scandinavische 'misdaadtsunami'

De Nederlandse misdaadschrijvers zijn ontevreden over de komende Power of the Plots en de Maand van het Spannende Boek. Het ongenoegen borrelde reeds eerder op het  Spanningsblog, maar schrijver Alex van Galen (foto) maakt er nu echt een brandende kwestie van in een polemisch statement.

De Maand van het Spannende Boek focust dit jaar onder de titel "Mørd en Dødslag" op "meeslepende" misdaadverhalen uit Scandinavië. Niets mis met het lezen van een thriller uit het Noorden, stelt de schrijver in een open brief aan de media, maar we hebben het hier wel over een actiemaand, georganiseerd door de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek. En de verhoopte belangstelling voor het Nederlandse misdaadverhaal wordt nu weggevaagd door een "tsunami aan scandinavisering". "Wat een hete maand voor Nederlandse thrillerschrijvers had moeten worden, lijkt nu uit te monden in een lange, gure Zweedse winternacht", constateert Van Galen treurig. Van Galen vreest dat zelfs de uitreiking van de Gouden Strop en de Schaduwprijs het op de Power of Plots op 1 juni qua belangstelling zullen moeten afleggen tegen de komst van lady of crime Maj Sjöwall. In haar zog brengt die ook Jo Nesbø, de populaire Ijslander Arnaldur Indriðason en de Zweedse rijzende ster Camilla Läckberg mee. "Voor de Power of Plots (toch bedacht als een feestje voor en met Nederlandse thrillerschrijvers) moet ik straks een tolk meebrengen." En de maand zelf kondigt zich niet beter aan; wie als Nederlander een boek uitbrengt in de Maand van het Spannende Boek zal in de boekhandel moeten optornen tegen de stapels thrillers uit het Noorden en met spijt vaststellen dat de media eerder obscure Zweedse schrijvers recenseren, zo oppert Van Galen.

Steunbetuigingen volgden snel: o.a. Simone van der Vlugt, Saskia Noort en Annet de Jong verklaarden zich solidair. Wat de grote schare Scandinavische schrijvers en hun Nederlandse uitgevers er van vinden, is vooralsnog niet bekend. Alex van Galen zelf houdt een geheim wapen achter de hand om zijn werk in de boekhandel te promoten, zie zijn site.

Tags: Polemiek
Geplaatst door Johan Eeckhout op 21-05-2010
Verwante berichten
Reacties

Pardon, wat is dit voor Gebolkenstein? Nederlandsch moet je natuurlijk geheel binnen de geest van de EU uitleggen als Europees eh Europeesch.

geplaatst door Rik op vrijdag 21 mei 2010 om 13u07
Geef uw mening