Schiphol opent binnenkort Airport Library

Het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen opent op de luchthaven Schiphol een Airport Library, zo meldt Boekendingen. En dat zou meteen een wereldprimeur zijn. Het opzet van "de eerste permanente luchthavenbibliotheek ter wereld", goed voor 90 vierkante meter, is dat vermoeide reizigers er zich kunnen laven aan de hoogtepunten van de Nederlandse cultuur. Het gaat om een showcase waar catalogi van de Nederlandse musea, boeken over de Deltawerken, Dutch Design en andere titels kunnen worden ingekeken. Er is 200.000 euro geïnvesteerd in de inrichting. De bibliotheek is een onderdeel van de zogenaamde Holland Boulevard.

Er wordt ook plaats ingeruimd voor de Nederlandse literatuur: in drie leestorens stelt men Nederlandse fictie tentoon in verschillende talen. De veel vertaalde Harry Mulisch en Cees Nooteboom zijn er alvast bij. Een woordvoerder van het ministerie ziet het zo: "Het is de bedoeling dat reizigers de boeken doorbladeren, worden gegrepen door de tekst en bij thuiskomst het betreffende boek zelf weer opzoeken". De initiatiefnemers - bibliotheekorganisatie ProBiblio, de openbare bibliotheken van Amsterdam, Delft en Haarlemmermeer en de VOB, de brancheorganisatie voor openbare bibliotheken - lokken de bezoekers met een  hedendaagse vormgeving, met makkelijke leestoelen, luisterapparatuur en leestafels met Ipads en downloadmogelijkheden.

Een traditionele uitleenbibliotheek met dwingende terugbrengplicht en onwrikbare boeteregeling kon uiteraard niet (al stelde De papieren man zich al een bibliotheek voor met terugbrengbussen in de luchthavens van Singapore, Washington en verder). 

De Airport Library, die geopend wordt net voor het zomerseizoen, bevindt zich wel achter de gates en kan dus enkel bezocht worden door reizigers in het bezit van een vliegticket.

Wie zich literair wil inleven in het luchthavengebeuren, kan overigens terecht bij Alain de Botton. Hij bracht onlangs in zijn boek Een week op de luchthaven verslag uit van zijn verblijf op het Londense Heathrow (zie ons toenmalig bericht).

Tags: Bibliotheken, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Johan Eeckhout op 21-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening