Voormalig Nederlandse Dichter des Vaderlands Driek van Wissen (66) overleden

De voormalige Nederlandse dichter des vaderlands Driek van Wissen is in Istanbul op 66-jarige leeftijd overleden. Hij kreeg woensdag een hersenbloeding op de luchthaven en hulp bleek niet meer te kunnen baten, zo meldt NRC-Handelsblad. Het nieuws werd nu pas door zijn familie vrijgegeven.

Van Wissen had het patent op luchtige gedichten, die steevast vormvast van toon waren. Hij werd in 2005 verkozen tot Dichter des Vaderlands als opvolger van Gerrit Komrij. Dat veroorzaakte toen nogal wat stampei, omdat Van Wissen als dichter tot de meer gezapige soort werd gerekend én omdat hij een felle, populistische campagne had gevoerd. Ook later kreeg zijn optreden als Dichter des Vaderlands veel weerwerk, onder meer van Gerrit Komrij. "Anderzijds is het te waarderen dat hij de lightverse-stijl voortzette in de traditie van Kees Stip en Drs. P met een reusachtige hoeveelheid poëzie", schrijft Kester Freriks in zijn obit.

Toch ging van Wissen door het leven als bescheiden dichter, die zich vooral toelegde op lightverse, liedjes en snelsonnetten. In 2009 werd Ramsey Nasr tot zijn opvolger verkozen. Van Wissen werd geboren in Groningen, waar hij altijd bleef wonen. Hij studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte van 1968 tot 2005 als docent Nederlands. Vanaf 1976 verschenen bundels van zijn hand bij talloze uitgeverijen. Verder schreef Van Wissen ook liedteksten voor onder andere het Groningse Geld-maakt-niet-gelukkig-ensemble en voor het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen. Van Wissen werkte met zijn boezemvriend Jean-Pierre Rawie aan de Rijmkroniek des Vaderlands, een berijmde Nederlandse geschiedenis. Een van zijn geliefkoosde dichtvormen bleek het ollekebolleke, luchtig en ironisch. (portret van Annemarie Busschers van Driek van Wissen).

Tags: Obituaries, Poëzie
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening