Douglas Coupland schenkt archieven aan University of British Columbia

De Canadese auteur Douglas Coupland, bekend van onder meer de roman Generation X, schenkt zijn omvangrijke persoonlijke archieven aan de University of British Columbia, zo meldt CTV. Het gaat over 72 grote archiefdozen die proppensvol materiaal zitten, aldus de 49-jarige Coupland. Ongetwijfeld is de grootste krent het eerste handgeschreven manuscript van Generation X, het controversiële boek dat in 1991 verscheen en waarvan de titel alleen al school maakte. Daarnaast schuilen er ook artikels uit de pers, fanmail en papiercollages van de schrijver (die ook actief is als beeldend kunstenaar) in het archief. Het is de bedoeling dat er aan de universiteit in de afdeling Rare Books and Special Collections een permanente tentoonstelling wordt gemaakt met het materiaal.

Volgens Coupland was het wegsturen van zijn archief "een catharsis". "Als je verhuist, is de fysieke arbeid niet het zwaarste, maar wel dat je aan elk object gehecht bent. Het was zeer lastig om alles de deur uit te zien gaan, maar nu voel ik me 200 pond lichter." Het duurde acht jaar vooraleer de onderhandelingen over de overdracht rond waren. Ralph Stanton, hoofd van de afdeling Special Collections, overlegde al die tijd met Coupland, die zelf wel had aangegeven het materiaal te willen weggeven. Stanton: "Er was een brief van het departement Engels die zei dat we de collectie van onze belangrijkste Canadese auteur absoluut moesten krijgen. Dit is ons eerste grote literaire archief van de 21ste eeuw. En het is een proces dat hier niet stopt. We hebben een afspraak met Coupland dat ook het nieuwe archief gaandeweg zal worden gedeponeerd. En bijzonder is dat eveneens de laptops en andere elektronische dragers uiteindelijk in de collectie zullen worden opgenomen." Ondertussen is het archief al ontsloten.

Coupland, die verder romans als Miss Wyoming, Microserfs of Eleonor Rigby schreef, krijgt binnenkort een eregraad van de universiteit. Het laatste boek van Coupland, een biografie van de Canadese communicatiewetenschapper Marshall McLuhan, verscheen afgelopen maart bij Penguin. (Foto: Wikicommons)

Tags: Engelse literatuur, Bibliotheken
Geplaatst door Hans Cottyn op 23-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening