Ian McEwan krijgt varken als prijs voor beste Britse komische boek

De Britse auteur Ian McEwan heeft voor zijn laatste boek Solar een eerste, zij het onverwachte, literaire prijs op zak gestoken. Solar, een satirische roman over klimaatverandering, krijgt de Bollinger Everyman Wodehouse Prize for Comic Fiction. De onderscheiding wordt toegekend aan de beste Britse komische roman, in de geest van de Britse upperclass-schrijver P.G. Wodehouse en schepper van Jeeves. Juryvoorzitter Peter Florence sprak van "een unanieme beslissing": "McEwan heeft nooit zelf herkend hoe grappig hij wel is."
De prijs omvat een dubbele magnum champagne, de Everyman-uitgave van Wodehouse en een te Gloucestershire geboren en getogen varken, dat zal genoemd worden naar het winnende boek. De prijs wordt uitgereikt op het Guardian Hay-on-Wyefestival, een elfdaags literair festival met de allures van een rockgebeuren en een indrukwekkende line-up, dat door Bill Clinton ooit is omschreven als het 'Woodstock of the mind'. McEwan toonde zich opgetogen met de onderscheiding: "Sommige prijzen maken je vijftigduizend pond rijker, anderen gaan vergezeld van een varken. Ik zal vereerd zijn om het in mijn handen te houden. Zolang het zich gedraagt, tenminste."
Solar is een roman over de opportunististische klimaatwetenschapper en Nobelprijswinnaar Michael Beard die zich door omstandigheden plots gaat beschouwen als "de redder van de planeet'. Zelf verklaarde Ian McEwan tijdens het wordingsproces van Solar nochtans expliciet geen komische romans te schrijven en ze zelfs te haten: "Het is alsof je op de grond wordt geworsteld en gekieteld en als het ware gedwongen wordt om te lachen." 

Critici hadden nochtans al eerder oog voor de komische kwaliteiten van het werk. Verder waren genomineerd: David Nicholls' One Day, Tiffany Murray's Diamond Star Halo, Paul Murray's Skippy Dies en Malcolm Pryce's From Aberystwyth with Love. Eerdere winnaars van de Wodehouse Prize waren Will Self, Marinal Lewycka, Michael Frayn en DBC Pierre die met Vernon God Little later ook de Booker Prize won. 

Tags: Literaire prijzen, Britse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening