Postume memoires van Mark Twain staan vol vitriool

De Amerikaanse auteur Mark Twain (1835-1910), schrijver van onder meer klassiekers als Huckleberry Finn en Tom Sawyer, zorgt postuum voor ophef. Volgens de bepalingen in zijn eigen wilsbeschikking mocht pas exact honderd jaar na zijn dood zijn onverbloemde en uitgebreide autobiografie het licht zien. En dat moment is nu aangebroken, zo meldt The Independent. In november zal de University of California het eerste deel van Twains volledige autobiografie publiceren. Verwacht wordt dat de boeken volstrekt nieuwe inzichten zullen bieden in het oeuvre van de auteur. Twain schreef de laatste tien jaar van zijn leven aan zijn memoires, die in het totaal 5.000 pagina's omvatten. Eerder verschenen her en der al losse fragmenten eruit.
Onderzoekers zijn verdeeld over de kwestie waarom Twain de integrale autobiografie wel degelijk zolang geheim wilde houden. Men gaat ervan uit dat hij, die bekendstond als de model-Amerikaan, de beslissing nam om zich zonder schroom te kunnen uitlaten over politiek en religie. Ook zou hij bevreesd zijn geweest om vrienden tegen de borst te stuiten.
Naar verluidt bevat de autobiografie alvast scabreus materiaal én kiepert Twain, die bekendstond als een gentleman, een paar bussen vitriool uit over vrienden en kennissen. Een deel van de memoires wijdt zelfs 400 pagina's lang uit over zijn scandaleuze relatie met Isabel Van Kleek Lyon, die zijn secretaresse werd na de dood van zijn vrouw Olivia in 1904. Twain kocht haar ooit een elektrisch seksspeeltje. In 1909 kreeg ze abrupt de bons toen de auteur vermoedde dat zij hem had ‘gehypnotiseerd' om hem de macht te ontnemen over zijn nalatenschap. "De memoires tonen op schrijnende wijze hoe Twains laatste jaren overschaduwd werden door persoonlijke twisten", zegt historica Laura Trombley.

Tags: Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening