Zeldzaam exemplaar van 'A Study in Scarlet' van Conan Doyle geveild bij Sotheby's

Het Londense veilinghuis Sotheby's veilt op 15 juli een erg zeldzaam, gesigneerd exemplaar van A Study in Scarlet, het debuut van Arthur Conan Doyle (1859-1930). Het in 1887 gepubliceerde verhaal in de Beeton's Christmas Annual is sowieso al memorabel, omdat detective Sherlock Holmes en zijn assistent Dr. Watson er voor het eerst hun opwachting maken en elkaar ook ontmoeten. De waarde van deze versie wordt geraamd op 300.000 à 400.000 pond. Sotheby's spreekt van "het belangrijkste boek dat Doyle ooit schreef" en zodoende ook "het ontstaan van een van de meest succesvolle personages uit de Britse literatuur".
Doyle schreef het verhaal in 1886 op 27-jarige leeftijd. Voor het gepubliceerd raakte, werd het nochtans door talloze uitgevers geweigerd. Het nummer van Beeton's Christmas Annual was vervolgens wel in amper veertien dagen uitverkocht. Doyle had het verhaal in twee weken geschreven en zag nooit een penny voor de verkoop van A Study in Scarlet, omdat hij voor 25 pond alle rechten had afgestaan aan de uitgever.
De inscriptie op de eerste pagina van het exemplaar luidt: "This is the first independent book of mine which ever was published", ondertekend door Arthur Conan Doyle op 9 januari 1914. Zie info bij Boekendingen en bij de Daily Telegraph.

Tags: Bibliofilie, Britse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening