Eregelden voor H.H. ter Balkt, Louis Th. Lehmann, Tiny Mulder en Frans van Woerden

Het Nederlands Letterenfonds heeft aan H.H. ter Balkt, Louis Th. Lehmann (foto), Tiny Mulder en Frans van Woerden een jaarlijks eregeld toegekend. Elk jaar keert het Fonds aan ongeveer 25 schrijvers en vertalers een eregeld van 7500 euro uit voor "hun bijzondere verdiensten voor de literatuur". Wie eenmaal een eregeld krijgt, blijft dit jaarlijks ontvangen. De regeling bestaat alleen in Nederland, ook al wordt geprobeerd ze in Vlaanderen ingang te laten vinden (zie hier).

Dichter en schrijver H.H. ter Balkt debuteerde in 1969 met de bundel Boerengedichten. Sindsdien verscheen een groot aantal dichtbundels, maar ook proza, toneel en kritisch werk. In 2008 verscheen zijn meest recente bundel, Vuur. Ter Balkt ontving veel literaire prijzen, met als voorlopige hoogtepunt de P.C. Hooftprijs in 2003.

Het eregeld aan Louis Th. Lehmann (foto) werd al eind april aangeboden tijdens een avond rond de schrijver in Stichting Perdu. Lehmann is vooral bekend als dichter, maar schreef ook romans, essays en vertalingen, en is verder jurist, scheepsarcheoloog en dj. Hij debuteerde in 1939 en maakte in 1996 een literaire comeback met de bundel Vluchtige steden (en zo). Onlangs nog verscheen een overzicht van zijn neologismen onder de titel Kort Verslag van de Gebeurtenissen in de reeks Bâtavismen van de Nederlandse Academie van Patafysica, De Bâtafysica.

Schrijfster Tiny Mulder krijgt een eregeld voor haar jarenlange Friestalige bijdragen aan de Nederlandse literatuur. Mulder schreef zowel poëzie en romans als kritieken. Ze schreef kinderboeken en maakte Friese vertalingen van klassiekers als Alice in Wonderland en Meneer Prikkebeen. Vertaler Frans van Woerden ten slotte wordt gehonoreerd voor zijn vertalingen uit de Franse literatuur, vooral van Céline.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 28-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening