Jeugdillustratoren gecensureerd in Amiens vanwege 'vernederende' vrouwentekeningen

In Frankrijk is enige ophef ontstaan over het verbod van een tentoonstelling met 'volwassen' tekeningen van jeugdillustratoren in de bibliotheek van Amiens, zo meldt AFP. De Conseil général de la Somme heeft er een expositie afgeblazen omdat "bepaalde afbeeldingen vernederend en misogyn zijn ten aanzien van vrouwen." Ze stroken niet "met de waarden van de linkse meerderheid", zo werd nog vermeld.

De voorzitter van de Conseil général Christian Manable (PS) verklaarde aan AFP dat hij de beslissing op zich neemt. Die werd elf dagen geleden, voor de start van de expo op 19 mei, genomen. Manable zegt dat mensen hebben hem benaderd over de inhoud van de expo.

De tentoonstelling, met de titel Pour adultes seulement: quand les illustrateurs de jeunesse dessinent pour les grands was al meer dan een jaar geleden geprogrammeerd. Ze toont het erotische werk van een zestigtal tekenaars als Toni Ungerer, Lionel Koechlin, Nicole Claveloux of André François. De affiche van de expo, gemaakt door Léo Kouper, toont een verticaal penseel op een roze achtergrond, waarin met enige fantasie een pubis kan gezien worden.

De Ligue des Droits de l'Homme maakt zich behoorlijk dik over de ingreep in een communiqué en spreekt van "een ridicule censuuringreep." "De rol van politici is niet om werken te verbieden, maar om hun verspreiding aan te moedigen." Ze spreekt van een "kuise en kwaadaardige" tentoonstelling

Maar Manable stelt dat bij sommige afbeeldingen "het onderscheid tussen vrouw en kind wegvalt" en dat dit mogelijk tot een aanklacht kan leiden. Daarom, vindt Manable, had dit evenement beter plaatsgevonden in een privézaal en niet op een openbare plaats.

De curator van de tentoonstelling Janine Kotwica, specialiste inzake jeugdliteratuur, is geschokt door de censuurmaatregel. "Het is ontoelaatbaar om het werk van twee jaar zomaar weg te gooien. Eventueel hadden we de gewraakte tekeningen kunnen vervangen."

Tags: Censuur, Bibliotheken
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening