Leids museum koopt laatste doek van Jan Wolkers

Het museum De Lakenhal in Leiden heeft het laatste grote schilderij van schrijver-kunstenaar Jan Wolkers aangeschaft, zo meldt AFP. Het monochrome werk staat bekend als "het grote gele doek", en werd afgewerkt vlak voor zijn dood in 2007. Het moest "stralen", aldus Wolkers en de herfstbladeren van de tulpenboom naast zijn atelier op Texel vormden de inspiratie voor de goudgele kleur. Hij had voor die boom ooit een stekje meegenomen uit de Hortus Botanicus in Leiden, aldus het museum.

De Lakenhal spreekt van "een apotheose van zijn werk als beeldend kunstenaar". Weduwe Karina Wolkers droeg het doek vannamiddag officieel over aan het museum. "De ziel van Jan Wolkers zit in het werk", zei museumdirecteur Meta Knol. Wolkers bezocht sinds zijn jeugd vaak De Lakenhal.

Vandaag werd ook het boek Stad van Verf gepresenteerd, een keuze van persoonlijke hoogtepunten uit de collectie van De Lakenhal, geselecteerd en beschreven door Onno Blom. In 2008 bezochten tienduizenden mensen de overzichtstentoonstelling van het werk van Jan Wolkers in De Lakenhal. 

Onlangs verschenen bij De Bezige Bij ook de Brieven aan Olga, bezorgd door Wolkers-biograaf Onno Blom. Het gaat om Parijse liefdesepistels aan Annemarie Nauta vanuit Parijs in 1957. Nauta was zijn latere tweede vrouw, die mede model stond voor Olga in Turks Fruit.

Tags: Nederlandse literatuur, Tentoonstellingen
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening