35.000 boeken van Michael Zeeman worden geveild

Op 11 en 12 mei reppen bibliofielen zich wellicht in dichte drommen naar Leiden. Bij het veilinghuis Burgersdijk & Niermans wordt dan de bibliotheek van de vorige zomer overleden Nederlandse journalist,  schrijver en criticus Michaël Zeeman (50) geveild. De erudiete Zeeman liet een hoogstaande collectie van zo'n 40.000 boeken na. Burgersdijk & Niermans brengt er zo'n 35.000 van onder de hamer. In het eerste luik worden de niet-literaire werken aangeboden, met onder meer kleinoden uit de filosofie, klassieke oudheid, geschiedenis, muziek en religie, in november wordt het literaire deel van de collectie geveild.
Zeeman las naar verluidt elke dag klokvast een boek. Zijn vriend Willem Otterspeer,  hoogleraar aan de universiteit van Leiden, noemde Zeeman zelfs "de  allergrootste lezer die Nederland in de 20ste eeuw heeft gekend. Zijn bibliotheek was een monument van verzamelwoede en reflectiedrift." In 1986 werd Zeeman een tijdlang gearresteerd na een zaak van boekenverduistering in een boekhandel te Leeuwarden waar hij werkzaam was geweest. Hij zou voor honderdduizenden guldens aan boeken hebben meegenomen. Maar uiteindelijk werd een schikking getroffen. De collectie die nu vrijkomt, is in onberispelijke staat: "Hij was erg netjes op z'n boeken', aldus een woordvoerder van het veilinghuis. Zie ook Boekendingen. (foto Literatuurplein: Chris van Houts)

Tags: Bibliofilie, Bibliotheken, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening