Rechtszaak vervolg 'Catcher in the Rye' moet worden overgedaan

De rechtszaak van de erven van J.D. Salinger tegen de schrijver van een vervolg op The Catcher in the Rye moet worden overgedaan, zo besliste een rechter in hoger beroep afgelopen vrijdag. Het federaal hof oordeelde dat een lagere rechter opnieuw moet kijken naar het Amerikaanse publicatieverbod voor 60 Years Later: Coming through the Rye van de Zweedse auteur Fredrik Colting. Het hof zei er meteen bij te verwachten dat het verbod van kracht blijft. Salinger, die in januari op 91-jarige leeftijd overleed, klaagde vorig jaar Colting, die zijn debuutroman onder het pseudoniem J.D. California publiceerde, aan. Als gevolg van Salingers klacht werd het boek in de Verenigde Staten verboden, maar Colting ging in beroep, onder meer omdat de in Amerika zo gekoesterde 'freedom of speech' met het verbod zou zijn verbroken. Het hof van beroep heeft nu geoordeeld dat opnieuw moet worden onderzocht of de erven-Salinger schade zouden ondervinden van de publicatie.

Volgens de advocaten van Colting is diens boek, dat buiten de VS gewoon verkrijgbaar is (en globaal natuurlijk ook gewoon via online bookshops), een 'literair commentaar' of een parodie. Volgens Marcia Paul, de advocaat van de familie Salinger, had de auteur al aanbiedingen afgeslagen van Steven Spielberg en de filmproducer Harvey Weinstein om een vervolg te maken. Zie onder meer BBC, Yahoo en AP. Zie onze vorige berichten.

Tags: Amerikaanse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Hans Cottyn op 03-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening