Visioenen van Philip K. Dick worden gepubliceerd

Een 8.000 bladzijden tellend manuscript met religieuze en filosofische visioenen van de Amerikaanse SF-schrijver Philip K. Dick zal, bijna dertig jaar na zijn dood, worden gepubliceerd, zo meldt The New York Times. Uitgever Houghton Mifflin Harcourt zegt dat Exegesis, zoals het werk is genoemd, "dient als het fundament van de ideeën en thema's die verschijnen in Dicks volledige oeuvre". De redacteuren van het werk zijn de Amerikaanse schrijver Jonathan Lethem, die omstandig over Dick schreef, en literatuurwetenschapper Pamela Jackson.

Dick (1928-1982) is vooral bekend van zijn SF-romans The Man in the High Castle, The Three Stigmata of Palmer Eldritch en Do Androids Dream of Electric Sheep?. Dat laatste boek werd voor het witte doek bewerkt als Blade Runner. Ook films als Total Recall, Minority Report en Paycheck zijn gebaseerd op cultboeken of -verhalen van Dick.

De auteur had voor het eerst een 'visioen' in 1974, na een verdoving bij de tandarts voor het trekken van een wijsheidskies. Hij begon allerlei religieuze symbolen te zien en beschreef die omstandig in schriften. De visioenen kwamen terug, al dan niet zelf opgeroepen door middel van drugs of alcohol. Ook in enkele semi-autobiografische romans uit de jaren 1980, zoals Valis, kwamen religieus geïnspireerde visioenen voor. Jonathan Lethem is alleszins enthousiast: "Het is een opeenstapeling of een compilatie van zijn laatavondlijke of nachtelijke gesprekken over het universum, mano a mano, met het gereedschap van de Engelse taal en zijn eigen paranoïde onderzoeken. Het is absoluut opzienbarend, het is briljant, het is repetitief, het is tegenstrijdig. Het zou zelfs de geheimen van het universum kunnen bevatten." Het eerste boek van het tweedelig Exegesis verschijnt in het voorjaar van 2011. Zie ook The Guardian en The Independent. (Foto: wikicommons)

Tags: Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 03-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening