WEBSITESTORIES # 4 - Onlinebezoek aan de bibliotheek van kunstenaar Donald Judd

De Amerikaanse schilder en beeldhouwer Donald Judd (1928-1994), een van de boegbeelden van de Minimal Art, was ook een fervent lezer en een bibliofiel pur sang. Op jonge leeftijd las hij al de complete Encyclopedia Brittanica. Later legde hij een indrukwekkende bibliotheek aan die zowel kunstboeken, geschiedenis, pornografie, geografie, biologie als de Koude Oorlog tot zijn immense waaier aan onderwerpen mocht rekenen.

Zijn zorgvuldig uitgebouwde bibliotheek, die welgeteld 13.004 boeken omvat, is nu op een vernuftige wijze compleet toegankelijk gemaakt via een speciale website van de Judd Foundation. Via een grondplan van zijn bibliotheek, verspreid over twee ruimtes in de gebouwen van de stichting in Marfa (Texas), kun je als het ware langs de boekenplanken lopen. En de boeken staan precies op de manier zoals Judd ze destijds heeft geplaatst. De boekenkasten ogen eenvoudig en tijdloos."Veel mensen wisten niet dat Judd zo'n gedreven lezer was en dat hij boeken als objecten koesterde", aldus Barbara Hunt McLanahan van de Judd Foundation in de New York Times "Deze inkijk in zijn bibliotheek is een aardige, zeer eenvoudige manier om een portret te maken van iemand", zo voegde ze eraan toe.

Voor het realiseren van dit ambitieuze en bijzonder consciëntieuze onlinebibliotheekproject waren 672 foto's nodig, evenals speciale gebruikerssoftware van Ryan Tainter. Zelfs Judds nota's over de manier waarop hij zijn kunstafdeling wilde inventariseren (op geboorte- en sterfdata) zijn inbegrepen. Als je op de rug van het boek klikt, krijg je de details van elk boek, zoals het in de Library of Congress is geïnventariseerd. De boeken kunnen niet online geraadpleegd worden, maar via WorldCat kun je nagaan waar de boeken ontleenbaar zijn. Twee bibliothecarissen werkten meer dan 3.500 werkuren aan het virtueel ontsluiten van Judds bibliotheek. Ze merken op hoe studieus en serieus Judd te werk ging: "Hij bezat geen paperbacks van thrillers, voor zover wij weten. Ofwel moet hij die op de luchthaven hebben achtergelaten."

Judd kocht vaak drie of vier exemplaren van een boek, zodat hij het kon wegschenken of nergens meer hoefde te lenen. Zeker toen hij voortdurend reisde tussen Europa, New York en Marfa bleek dat handig: hij hoefde de benodigde boeken niet steeds te versjouwen. De bibliotheek telt dan ook 2.286 duplicaten. Tussen de schappen zitten soms ook rotsstenen en objecten verscholen. Judds achtergrond als filosoof en kunsthistoricus zijn duidelijk aanwijsbaar in de bibliotheek, waarin je virtueel uren kunt dwalen. Zie ook een interview in Art Info met Barbara Hunt McLanahan over de bibliotheek en zijn omgang met boeken.

Het project ontlokt ook de bedenking dat het een aantal schrijvershuizen- en musea ter lering kan strekken (tenminste, wanneer ze de budgetten vinden om iets gelijkaardigs op te zetten met de bibliotheek van een schrijver).(beelden: Judd Foundation)

Tags: Bibliotheken
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-05-2010
Verwante berichten
Websitestories
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening