Henning Mankell was aan boord van aangevallen Gazaschip

De Zweedse schrijver Henning Mankell was aan boord van een van de zes schepen die maandagochtend zijn aangevallen door Israëlische commando's. Bij de raid kwamen op zijn minst tien opvarenden om het leven. Het nieuws werd bekendgemaakt door Mankells woordvoerder Robert Johnsson, aldus The Guardian. Mankell zat samen met elf landgenoten aan boord van het Zweedse schip Sofia. De zegsman heeft sinds de aanval op de schepen geen contact meer gehad met de 62-jarige Mankell.

De schrijver werd wereldberoemd door zijn serie thrillers rond de eigenwijze inspecteur Kurt Wallander, maar schreef ook kinder- en jeugdboeken en andere romans. De auteur staat bekend als een politiek activist. Zo verhief Mankell in de loop der decennia al zijn stem tegen de Vietnamoorlog, het apartheidsregime in Zuid-Afrika en de manier waarop het westen zijn voormalige koloniën in de steek laat. Ook in zijn boeken verwerkt de auteur veel maatschappijkritiek. Wereldwijd zijn er tot nu toe meer dan 25 miljoen boeken van Mankell verkocht. Tegen de actie van Israël is internationaal een storm van protest gerezen. Zie onder meer de Volkskrant en De Telegraaf.

Tags: Wereldliteratuur, Politiek
Geplaatst door Hans Cottyn op 31-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening