Nederlandse Koninklijke Bibliotheek digitaliseert krantenarchief

Sinds eind vorige week biedt de Koninklijke Bibliotheek Nederland via kranten.kb.nl een indrukwekkend digitaal krantenarchief aan. Niet minder dan een miljoen raadpleegbare pagina's, uit Nederlandse kranten - landelijke, koloniale en regionale - gepubliceerd tussen 1618 en 1995 zijn online doorzoekbaar. Binnen de achttien maanden worden daar nog 7 miljoen pagina's aan toegevoegd.

Het prestigieuze project - kostprijs 12,5 miljoen euro - past in de doelstelling van de KB om over vier jaar 10 procent van alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften digitaal beschikbaar te stellen (zie hier). De KB putte voor dit project niet alleen uit het eigen krantenarchief, maar werkte samen met meer dan twintig Nederlandse archieven en bibliotheken en kon ook kranten digitaliseren uit het Vaticaans archief, het Russische Staatsarchief en het Nationaal Archief Suriname. Unieke krantentitels uit de zeventiende en achttiende eeuw komen hiermee voor het eerst online.

Door het enorme aanbod, de volledige doorzoekbaarheid op woorden en de aangeboden verfijnmogelijkheden naar periode, soort bericht, titel en verspreidingsgebied biedt de site historici, taalkundigen en genealogen een schat aan informatie.

Vorige week liet ook British Library weten dat ze de komende tien jaar 4 miljoen krantenpagina's willen digitaliseren, een project dat meteen de toorn van mediamagnaat Rupert Murdoch opwekte. Zie ons vorige bericht.

Tags: Bibliotheken, Digitalisering
Geplaatst door Johan Eeckhout op 31-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening