Wiel Kusters schrijft biografie van Kees Fens

De Nederlandse dichter en auteur Wiel Kusters, tevens hoogleraar algemene en Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Maastricht, gaat de biografie schrijven van literatuurcriticus en essayist Kees Fens, die in 2008 overleed, zo meldt NRC-Handelsblad. Het boek zal verschijnen bij Athenaeum-Polak & Van Gennep. Het moet op 14 juni 2013, exact vijf jaar na Fens' dood, het licht zien.

P.C. Hooftprijswinnaar Fens (1929-2008) werd vanwege zijn essays, recensies en beschouwingen wel "de beste lezer van Nederland" genoemd. Fens was hoogleraar in de moderne Nederlandse letterkunde in Nijmegen. Na zijn emeritaat in 1994 werd hij aan dezelfde universiteit bijzonder hoogleraar literaire kritiek. Recent verscheen van Fens De hemel is naar beneden gekomen, een keuze uit zijn nagelaten essays, gemaakt door de Volkskrant-redacteuren Erik van den Berg en Arjan Peters.

Wiel Kusters publiceerde zojuist bij Vantilt zijn biografie van Pierre Kemp (1886-1967), "een van de boeiendste eenlingen uit de Nederlandse poëzie van de twintigste eeuw": "Vanuit zijn Maastrichtse ‘dichterkluisje', ver van het door hem verafschuwde artistieke leven, bereikte hij met zijn even vitale als melancholische poëzie de harten van zeer veel schrijvende en lezende Nederlanders"; zo luidt de aankondiging (zie ons eerder bericht). Kusters schreef eerder ook Koolhaas' dieren.

Aan het biografisch front is er nog nieuws te rapen: Meulenhoff/Manteau kondigt nu toch met grote stelligheid de biografie over Karel van de Woestijne (1878-1929) aan, van de hand van dichter Peter Theunynck, te verschijnen in augustus. "Theunynck licht een tip van de sluier op en doorprikt de zorgvuldig opgebouwde mythe rond de persoon van Karel van de Woestijne." Omvang: 656 pagina's.

Voorts zou Vic van de Reijt toch nog dit jaar met zijn langverbeide biografie van Elsschot op de proppen komen bij Athenaeum/Polak & Van Gennep, "als daverend slotakkoord van het Elsschotjaar". Titel: Elsschot. Leven & werken van Alfons De Ridder.

Tags: Nederlandse literatuur, Poëzie
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening