Britse romanschrijver David Mitchell alomtegenwoordig in de Lage Landen

De Britse romanschrijver David Mitchell (1969) houdt op 19 mei 2010 de Herman Servottelezing aan de Leuvense universiteit. Na eerdere lezingen door Nobelprijswinnaars Nadime Gordimer en Derek Walcott kiest het Servottefonds nu resoluut voor een jonger, hedendaags auteur die met complexe en boeiende romans als Cloud Atlas (2004), Number 9 Dream (2001) en Black Swan Green (2006) zowel de critici als het grote publiek kon bekoren. David Mitchell heeft het onder meer over de staat van de verbeelding. Om de eigentijdsheid van de schrijver te onderstrepen wordt de lezing afgesloten met het multimediale Vanguard project van The Sedan Vault, een rebels prog-rock kwartet uit Sterrebeek. Ze lieten zich voor hun gelijknamige plaat inspireren door Mitchells debuut Ghostwritten (1999) en vertaalden het verhaal waarin een schimmige groep brandstichters tot de actie overgaat in grillige, broeierige en chaotische rock. Vanguard werd nu omgeturnd tot een cinematografische e-novel met live soundtrack. Mitchell zelf toonde zich very impressed over het werkstuk van dit jonge rockgeweld.

En ook in Nederland wordt heel binnenkort werk van David Mitchell op de podia gebracht. De Nationale Reisopera brengt er Wake, een opera gecomponeerd door Klaas de Vries met een libretto geschreven door Mitchell. Na lang aandringen kon de componist, zwaar onder de indruk van Cloud Atlas, Mitchell overtuigen om een libretto te schrijven voor zijn opera die inzoomt op de impact van de vuurwerkramp te Enschede bij negen bewoners van een appartementsgebouw. Op YouTube vertelt Mitchell hoe hij uiteindelijk overstag ging en heel erg hoopt op de helende kracht van het werk dat exact tien jaar na de ramp, op 13 mei, een eerste keer wordt opgevoerd in Enschede. De opera gaat ook op tournee in enkele grote Nederlandse steden.

Ten slotte is de nieuwe, langverwachte roman van Mitchell The Thousand Autumns of Jacob de Zoet klaar. Hij komt in juni als De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet uit bij uitgeverij Ailantus. Met die lijvige roman die zich afspeelt tijdens de roemruchte periode, waarin enkel een handvol Nederlanders in opdracht van de Verenigde Oostindische Compagnie contact hadden met Japan, dwingt Mitchell volgens de NRC op cerebraal niveau bewondering af. Ook nu weet de auteur opnieuw het hart te raken, stelt recensent Auke Hulst, al zucht hij wel: waarom moest juist een Brit over die periode de definitieve roman afleveren?

Tags: Engelse literatuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 04-05-2010 om 15:50
Verwante berichten
Reacties

De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet is een prachtig boek.Iedere zin is beklijvend.Als non-fictie lezer vind ik de historisch achtergrond boeiend,al stel ik me soms bij bepaalde details vragen.Enkel de nederlandse titel vind ik maar niets.

geplaatst door annemie vrints op zaterdag 17 juli 2010 om 17u37
Geef uw mening