Egyptische moslimfundamentalisten leggen klacht neer tegen Duizend en Een Nacht

Een aantal Egyptische advocaten, die handelen in opdracht van moslimfundamentalisten en zich Avocats sans frontières noemen, willen een verbod zien op de verhalen uit Duizend en Een Nacht, omdat ze ze als obsceen beschouwen. De demarche riep meteen het protest op van het hoofd van de Egyptische schrijversbond, die de aanklacht beschouwt als "een aanslag op het patrimonium": "Wie ons patrimonium wil vernietigen, handelt op dezelfde wijze als de taliban toen ze de beelden van Boeddha vernietigden", zegt Mohammed Salmawy aan AFP. Prompt diende hij en zijn organisatie ook een klacht in. "Het is tijd om van een defensieve positie over te gaan tot de aanval", voegde hij eraan toe.

De nieuwe edite van de Duizend en Een Nacht is in Egypte verschenen bij een overheidsorganisme dat eerder al kritische oprispingen uit moslimhoek ontving voor zijn publicaties. In 2003 werd het hoofd van de dienst, Farouk Hosni, weggestuurd door de minister van Cultuur, na de publicatie van drie door moslimfundamentalisten als obsceen betitelde romans.

In de klacht tegen Duizend en Een Nacht namen de advocaten aanstoot aan seksuele toespelingen die volgens hen "aanzetten tot de zonde."

Tags: Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-05-2010 om 22:20
Verwante berichten
Reacties

Obscurantisme is blijkbaar van alle tijden. Mijn eerste reactie was zoiets als, ach achterlijke islam. Maar dan bedacht ik dat op deze website, op 30 januari 2010, gemeld werd dat "Een schooldistrict in de Amerikaanse staat Virginia was van plan Het Dagboek van Anne Frank uit zijn curriculum te schrappen en uit de schoolrekken te verwijderen[...]" omwille van "te seksueel expliciete passages". Obscurantisme en achterlijkheid zijn dus internationaal en 'alive and kicking'.

geplaatst door Jan Mariën op donderdag 06 mei 2010 om 08u56
Geef uw mening