Bibliotheken Reinold Kuipers en Kees Fens geveild

Op 19 mei worden de bibliotheken van Querido-uitgever Reinold Kuipers en criticus Kees Fens middels een veiling bij het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper 'aan de lezer teruggegeven'. Van Reinold Kuipers (1914-2005) worden literatuur, bibliofiele uitgaven en kunstboeken geveild. Vooral de grote collecties boeken van Carmiggelt en Louis Paul Boon met opdracht, schrijvers met wie Kuipers goed bevriend was en die hij ook uitgaf, zijn interessant.

Kuipers, die zelf dichter en vertaler was, runde eveneens het bibliofiele uitgeverijtje De Zondagsdrukkers. Vele bibliofiele uitgaven zagen er het licht en gaan nu ook onder de hamer. Bijzonder is bijvoorbeeld een boekje in een oplage van twaalf exemplaren met onbekende gedichten van J.C. Bloem, of dat met het eerste gedicht van Annie M.G. Schmidt, 'De spin', onder het pseudoniem Zus Schmidt.

Op dezelfde dag gaat bij Bubb Kuyper de bibliotheek van Kees Fens (foto) onder de hamer. P.C. Hooftprijswinnaar Fens (1929-2008) werd vanwege zijn essays en recensies in de Volkskrant wel "de beste lezer van Nederland" genoemd. Fens was hoogleraar in de moderne Nederlandse letterkunde in Nijmegen. Na zijn emiraat in 1994 werd hij aan dezelfde universiteit bijzonder hoogleraar literaire kritiek. Recent verscheen van Fens De hemel is naar beneden gekomen, een keuze uit zijn nagelaten essays, gemaakt door de Volkskrant-redacteuren Erik van den Berg en Arjan Peters.

De kijkdagen zijn van 13 tot en met 16 mei. Bij het Leidse veilinghuis Burgersdijk & Niermans wordt volgende week het eerste deel van de bibliotheek van Michaël Zeeman geveild, waarover we eerder berichtten. Zie ook het blog van Hendrik-Jan de Wit voor meer informatie.

Tags: Nederlandse literatuur, Bibliofilie
Geplaatst door Hans Cottyn op 06-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening