Philip Freriks wordt voorzitter van Librisjury in 2011

De organisatie van de Libris Literatuur Prijs heeft zojuist de jury voor volgend jaar bekend gemaakt. Philip Freriks, de voormalige presentator van het NOS achtuurjournaal, zal aan het hoofd staan van de nieuwe jury die in totaal 65.000 euro aan prijzengeld mag verdelen. Verder bestaat de nieuwe jury voor de Libris Literatuur Prijs 2011 uit Ton Anbeek, emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde te Leiden, Marijke Arijs, literair vertaler en criticus bij onder meer De Standaard, Louise Fresco, hoogleraar duurzaamheid in internationaal perspectief te Amsterdam en publiciste en Jann Ruyters, literair criticus bij Trouw. De voorzitter komt telkens uit een maatschappelijke sector buiten de literatuur. De overige vier leden zijn werkzaam als literatuurwetenschap­per, criticus en/of auteur.

In ieder geval oogt de jury volgend jaar redelijk francofiel. Zo is Arijs een  vertaalster uit het Frans (van bijvoorbeeld Amélie Nothomb) en recenseert ze Franse literatuur, terwijl voorzitter Freriks ook verknocht is aan Parijs, waar hij werkte en studeerde: hij schreef onder meer Gare du Nord (2003) en De meridiaan van Parijs (2003).

Komende maandag maakt Hans Wijers, voorzitter van de huidige jury, bekend wie de Libris Literatuurprijs 2010 wint. Genomineerden zijn vier Vlaamse auteurs: Walter van den Broeck (Terug naar Walden), Bernard Dewulf (Kleine dagen), Tom Lanoye (Sprakeloos) en Peter Terrin (De bewaker) en de Nederlandse schrijfsters Marie Kessels (Ruw) en Mensje van Keulen (Een goed verhaal). De winnaar wordt in een live-uitzending vanuit het Amstel Hotel bekend gemaakt in NOVA, Nederland 2 en ontvangt 50.000 euro. Zie ons eerder bericht.

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-05-2010 om 11:30
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening