Theaterbewerking voor 'De Avonden' van Gerard Reve

In oktober 2010 gaat in Haarlem een theaterversie van De Avonden van Gerard Reve in première, zo meldt onder meer Trouw. Regisseur is Léon van der Sanden, Frits van Egters zal vertolkt worden door de Vlaamse acteur Thomas Cammaert.

Léon van der Sanden maakte reeds in 1996 een toneelbewerking, die op de appreciatie van Reve kon rekenen. De regisseur schreef nu een nieuwe bewerking, voor Bos Theaterproducties, die mikt op de grote zalen. Toch had de volksschrijver het niet zo voor hedendaags theater: "Tweeënenhalf miljoen gulden subsidie voor een stelletje acteurs dat gillend ligt te rollen op de vloer van een verlaten jujubesfabriek", was slechts één van zijn uitspraken daarover (onder meer in een interview met Ad Fransen in HP/De Tijd). Reve volgde in 1954 wel een toneelcursus bij The British Drama League in Londen en schreef twee toneelstukken: Moorlandshuis (1960) dat nooit werd opgevoerd - en Commissaris Fennedy dat in 1962 te Rotterdam na drie speeldagen flopte. In de jaren zestig vertaalde Reve werk van Edward Albee (o.a. Who's afraid of Virginia Woolf) en Harold Pinter (The Birthday Party).

In 1989 werd De Avonden al verfilmd door Rudolf van den Berg met Thom Hoffman in de hoofdrol. Regisseur Léon van der Sanden was al vaak met literair werk aan de slag. Hij bewerkte al Datumloze dagen (Jeroen Brouwers), De gelukkige huisvrouw (Heleen van Royen), Eline Vere (Louis Couperus) en De aanslag (Harry Mulisch) voor theater.

Gerard Reve kwam deze weken wel vaker in het nieuws. De publicatie van het tweede deel van de biografie door Nop Maas Kroniek van een schuldig leven. De rampjaren (1962-1975)  leidde tot massale media-aandacht, mede aangezwengeld door het bericht over zijn intentie om destijds zijn dementerende vader te doden (zie hier). Zie de recensie van deel 2 bij NRC Boeken en de Volkskrant

Tags: Nederlandse literatuur, Theater
Geplaatst door Johan Eeckhout op 07-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening