Milan Kundera klaagt 'absurde situatie' van Roman Polanski aan

De Frans-Tsjechische auteur Milan Kundera springt in de bres voor regisseur Roman Polanski, die sinds 4 december 2009 huisarrest heeft opgelegd gekregen in het Zwitserse Gstaad.

In een felle opiniebijdrage in Le Monde schrijft Kundera, die het publieke forum meestal schuwt, dat hij "weigert blind te blijven ten aanzien van de absurditeit van Polanski's situatie, die vervolgd wordt voor een daad die 33 jaar geleden plaatsvond." Kundera wijst er op dat alle betrokkenen het drama als afgesloten beschouwen en "dat het juridisch verlengen van de zaak tot het oneindige niemand maar dan ook niemand baat zal opleveren."

Kundera, auteur van onder meer De ondraaglijke lichtheid van het bestaan, weigert zich uit te spreken over de juridische aspecten van de affaire-Polanski, maar hij merkt wel op dat hij Polanski's filmkunst van meetaf aan heeft bewonderd en zijn leven "als exemplarisch Europees" ziet, "gezien zijn ervaringen met antisemitisme, zijn emigratie en zijn klassieke Frans-Poolse affiniteit."

"Zonder Polanski persoonlijk te kennen, heb ik de voorbije acht maanden aan niemand anders gedacht dan aan hem", klinkt het licht pathetisch."Ik stel me Polanski voor, opgesloten en bewaakt in zijn Zwitsers chalet waar hij poogt te werken. En ik weet dat het hem niet zal lukken. De beschuldigde mens is iemand die al in een gevangenis terechtkomt. De beschuldiging beheerst zijn volledige leven, belet hem te denken aan iets, belet hem te leven."

Daarom, stelt Kundera, "als Europa nog Europa is en wel degelijk de erfgenaam van zijn eigen cultuur", "dan kan het niet langer in stilte de absurditeit tolereren van deze wrede pantomime die zich in een Zwitsers chalet afspeelt."

 

Polanski werd in 1977 vervolgd vanwege seksueel verkeer met een minderjarige en toen schuldig bevonden. Hij bleef destijds 49 dagen in de cel en sloot naar verluidt een akkoord met de rechter over de afwikkeling van de zaak. Vervolgens vluchtte Polanski uit de Verenigde Staten naar zijn thuisland Frankrijk. Hij zette geen voet meer op Amerikaanse bodem. Toen hij vorig jaar in september naar het filmfestival in het Zwitserse Zürich reisde werd hij er gearresteerd en kreeg hij vervolgens huisarrest vanaf 4 december. De Zwitserse autoriteiten moeten beslissen of ze hem al dan niet aan de Verenigde Staten uitleveren. De zaak-Polanski is opmerkelijk, omdat de betrokkene zelf in 2009 een verzoek had ingediend om de zaak te seponeren.

 

Kundera zelf werd er in 2008 door het tijdschrift Respekt van verdacht in 1950 een jongeman te hebben aangegeven bij de communistische geheime politie. De verklikte man werd gearresteerd en bracht vele jaren in een werkkamp door. Kundera heeft de beschuldingen altijd krachtig ontkend. De zaak zorgde wereldwijd voor polemiek (zie bij 'verwante berichten'). Lees over die kwestie ook onze 'feuilles volantes' van destijds voor het tijdschrift DW B: Milan Kundera en de snelle pas van de geschiedenis.

Tags: Franse literatuur, Polemiek, Boek en film
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-05-2010 om 00:01
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening