Spinvis krijgt Johnny van Doornprijs voor Gesproken Letteren

De Nederlandse popmuzikant Spinvis krijgt de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren 2010. De prijs wordt op 29 mei uitgereikt tijdens het festival De geest moet waaien in Arnhem.

Na het overlijden van woelwater en performer-dichter Johnny van Doorn (1944-1991), alias Johnny de Selfkicker, nam Literair Productiehuis Wintertuin het initiatief voor de 'Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren'. De prijs werd eerder toegekend aan onder meer Simon Vinkenoog, Jules Deelder, Tom Lanoye en Bart Chabot.

Spinvis, bekend van nummers als Ik wil alleen maar zwemmen en Wespen op de appeltaart, krijgt de prijs omdat hij als podiumperformer met het gebruik van de Nederlandse taal een prachtig muzikaal, talig en poëtisch oeuvre heeft opgebouwd. "Hij heeft het gebruik van tekst, taal, het gesproken woord in muziek naar een hoger plan gebracht. Nimmer is een Nederlandse singer-songwriter dichterbij de literatuur gekomen dan hij", aldus het juryrapport.

De prijs wordt uitgereikt tijdens het nieuwe festival voor het gesproken woord De geest moet waaien, van 27 t/m 30 mei op diverse locaties in Arnhem. Zaterdag 29 mei staat het festival in het teken van Johnny van Doorn, met onder meer een Johnny van Doornparade van tentoonstellingsplaats en festivalhart Showroom naar het Johnny van Doornplein in Arnhem. Deze optocht met feestmuziek en voordrachten eindigt met een kranslegging op de plaats waar een Johnny van Doornstandbeeld moet komen.

's Avonds krijgt Spinvis de prijs uitgereikt tijdens de Johnny van Doornmemorial in Huis Oostpool. Spinvis mocht het programma mee samenstellen. Aanwezig zijn onder meer schrijver Tommy Wieringa en dichter Ingmar Heytze. Omdat Spinvis een groot kijkdozenfan is, bestaat de Johnny van Doornprijs 2010 onder andere uit kijkdozen over het leven van Johnny van Doorn. De kijkdozen zullen tijdens het festival tentoongesteld worden in Showroom in Arnhem.

Tags: Literaire prijzen, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-05-2010 om 11:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening