Vlaams Letterenfonds kent meer dan 1 miljoen euro toe aan schrijverswerkbeurzen

Het Vlaams Fonds voor de Letteren kent in 2010 meer dan 1 miljoen euro toe aan 112 auteurs in de vorm van werkbeurzen voor nieuwe projecten, zo heeft het vandaag bekendgemaakt. Elk jaar reikt het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) werkbeurzen uit aan auteurs "om hen toe te laten in alle rust hun creatieve plannen te verwezenlijken". Naast auteurs van literair proza, poëzie, essay, theater en kinder- en jeugdliteratuur kunnen ook illustratoren van prentenboeken en stripauteurs een beurs aanvragen.

Voor de werkbeursronde 2010 dienden 160 auteurs een ontvankelijke aanvraag in. 112 onder hen ontvangen een beurs, dat is zeven op tien. In totaal kent het VFL 440 eenheden toe van 2.400 euro, goed voor een totaalbedrag van 1.056.000 euro. Een gemiddelde beurs bedraagt 9.430 euro.

31 auteurs vroegen dit jaar voor het eerst een werkbeurs aan. Aan 14 onder hen werd ook een werkbeurs toegekend. 19 van de 160 aanvragers waren Nederlanders. 11 onder hen ontvangen een beurs.

Bij de literaire auteurs, jeugdauteurs en illustratoren zijn Dirk van Bastelaere, Peter Verhelst, Leonard Nolens, Bart Moeyaert, Carll Cneut, en Tom Schamp het best bedeeld. Zij krijgen de maximale beurs van acht eenheden, goed voor 19.200 euro. Bij de stripauteurs scheren Judith Vanistendael en Brecht Evens de hoogste toppen met vijf eenheden. Afhankelijk van het belastbaar inkomen van de auteur, kan er een verschil bestaan tussen de hoogte van de toekenning en het effectief uitbetaalde bedrag, zegt het VFL. De beurzen van auteurs met een netto belastbaar jaarinkomen van meer dan 38.200 euro (inclusief de werkbeurs) worden afgetopt.

Tags: Letterenbeleid
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-05-2010
Verwante berichten
Reacties

Bart De Pauw krijgt 1 miljoen subsidie voor 'Quiz me Quick' = de volledige subsidiepot voor 112 auteurs. http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/100507_koekentroef

geplaatst door Wim op zaterdag 08 mei 2010 om 02u24
Geef uw mening