Penguin komt met nieuwe serie 'Central European Classics'

De Britse uitgeverij Penguin heeft bijna een patent op originele, fraai vormgegeven reeksen en weet de laatste tijd ook talloze klassiekers op een onorthodoxe wijze voor het voetlicht te brengen. Nadat ze onlangs haar Penguin Decades lanceerde, is ze dezer dagen gestart met de Central European Classics. Die serie brengt tien boeken samen uit Oost- en Centraal Europa. Ze verschijnt ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de eerste vrije verkiezingen in de regio (in bijvoorbeeld Hongarije, Roemenië en Tsjechoslowakije). Lezing moet leiden tot "een politieke, sociale en culturele reis door Centraal-Europa, van het voorbarig optimisme van voor 1914 tot de horreurs van de Koude Oorlog." De reeks bevat zowel romans, kortverhalen, satire, korte fabels en herinneringen als essays en ziet er alweer verbazend attractief uit. 

Uitgever Simon Winder, de man achter de hoogst succesvolle serie Great Ideas, haalde de inspiratie voor de reeks toen hij een bezoek bracht aan Krakow en daar geattendeerd werd op de essays van Czeslaw Milosz. Hij zocht na lezing meteen een raamwerk om de essays uit te geven. Collega's bij Penguin kwamen met suggesties voor een complete reeks omtrent Centraal- en Oost-Europa.

De reeks bevat lang niet altijd de voor de hand liggende namen. Ze overkoepelt boeken van Thomas Bernhard (Old Masters), György Faludy (My Happy Days in Hell), Gyula Krudy (Life is a Dream), Gregor von Rezzori (The Snows of Yesteryear), Karel Capek (War with the Newts), Ota Pavel (How I Came to Know Fish), Josef Skvorecký (The Cowards), E.M. Cioran (A Short History of Decay), Czeslaw Milosz (Proud to be a Mammal) en Slawomir Mrozek (The Elephant). 
Penguin koos in de vormgeving resoluut voor heldere, gestileerde en soms surrealistisch ogende covers met felle kleurvlakken, die weerwerk moeten bieden tegen het vaak grauwe imago van wijlen Oost-Europa. Ze zijn ontworpen door Jon Gray, beroepshalve werkzaam onder de naam gray318. Hij ontwierp bijvoorbeeld ook de bekende cover van Marina Lewycka's A Short History of Tractors in Ukrainian. Lees hier ook een uitgebreide toelichting van Penguin bij het opzet. Ook The Independent boog zich zorgvuldig over de nieuwe reeks en de Centraal-Europese literatuur. 

NRC Handelsblad schonk in zijn boekenbijlage van vrijdag aandacht aan een andere nieuwe Penguinreeks, met Victoriaanse klassieken en aan de 'designdierentuin' van Penguin.

Tags: Wereldliteratuur, Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-05-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening