Premio Camoes voor Portugese schrijver Ferreira Gullar

De Premio Camoes, zowat de belangrijkste prijs voor in het Portugees geschreven boeken, is dit jaar toegekend aan de Braziliaanse dichter Ferreira Gullar, zo heeft de Portugese minister van Cultuur bekendgemaakt. De Camoes-prijs heeft een waarde van 100.000 euro en is in het leven geroepen in 1988 door Portugal en Brazilië om auteurs te eren die het Portugese literaire en culturele patrimonium verrijken.

De op 10 september 1930 als José Ribamar Ferreira geboren schrijver is zowel dichter, dramaturg, chroniqueur en vertaler. Ook zijn politieke activiteiten, evenals die als burger, worden geprezen.

Ferreira Gullar publiceerde zijn eerste dichtbundel in 1949. In 1959 richtte hij de dichtersgroep de "neo-concreten" op. Zijn bekendste poëziebundels, verschenen in de jaren zeventig en begin jaren tachtig: Dentro da noite veloz (In de snelle nacht, 1975), Poema sujo (Het vuile gedicht, 1976) en Na vertigem do dia (In de duizeling van de dag, 1980). Ferreira Gullar schaarde zich met deze dichtbundels in de rij van de 'grote drie' van de Braziliaanse poëzie van deze eeuw, Manuel Bandeira (1886-1968), Carlos Drummond de Andrade (1902-1987) en João Cabral de Melo Neto (1920).

De grote thema's van Ferreira Gullar zijn "de ervaringen in zijn jeugd (de vogels in de achtertuin, rottend fruit, vrienden en familie); de sociale en politieke gebeurtenissen in zijn land en in Zuid-Amerika in de jaren '60 en '70; en het probleem van de vormgeving", aldus August Willemsen in een bijdrage destijds voor Poetry International, waar hij te gast was.

De Premio Camoes ging eerder naar de Portugees Antonio Lobo Antunes (2007), José Saramago (1995), de Braziliaan Jorge Amado (1994) en de Angolees Pepetela (1997).

Tags: Poëzie, Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening