Sovjetdichter Andrei Voznesensky (77) overleden

De Russische dichter Andrei Voznesensky, die geldt als een van de populairste dichters uit het Sovjettijdperk, is op 77-jarige leeftijd overleden, meldt Yahoo News. Voznesensky overleed aan de gevolgen van een beroerte. 

Voznesensky werd gerekend tot de zogenaamde "kinderen van de jaren zestig", een generatie van denkers en schrijvers die de smaak van de intellectuele vrijheid genoot tijdens de post-Stalinperiode. Zijn ongewone verzen en gewaagde beeldspraak stonden toen in sterk contrast met de Sovjetpoëzie van zijn voorgangers. Voznesensky had ook veel bewonderaars in het buitenland en maakte in de jaren zestig diverse reizen naar Europa en de Verenigde Staten. Daar onmoette hij onder meer Allen Ginsberg, Arthur Miller, Marilyn Monroe en Robert Kennedy.

In eigen land kreeg Voznesensky vaak kritiek. Sommige werken van hem werden ook bewerkt tot theaterproducties zoals Antiworlds, Save your faces in het Taganke Theater en Juno and Avos.

De dichter kende zijn grootste populariteit als stadiumdichter, maar die kreeg al snel een knauw eind jaren 80 tijdens de glasnost. De Russische president Dmitri Medvedev betuigde zijn medeleven en loofde de bijdrage van Voznesensky aan de Russische cultuur. (foto: Voznesensky met Allen Ginsberg)

Tags: Obituaries, Russische literatuur, Poëzie
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-06-2010 om 18:04
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening