Misdaadauteur Jac. Toes spant zaak aan tegen Nederlands Letterenfonds

Op dinsdag 15 juni krijgt een Nederlandse rechter te Arnhem een misdaadschrijver tegenover zich in een dispuut dat een ongewone juridische slijtageslag kan worden. De bekende crimeschrijver Jac. Toes, die in 1998 de Gouden Strop op zijn naam schreef met Fotofinish, heeft een zaak aangespannen tegen het Nederlands Letterenfonds (het voormalige Fonds voor de Letteren). Toes is vertoornd dat het Fonds de subsidieaanvragen van misdaadauteurs steevast van tafel veegt en wil nu juridisch zijn gram halen. Gesteund door de Stichting Rechtshulp Auteurs en uitgeverij De Geus trekt de auteur ten strijde tegen het fonds met als concrete aanleiding het weigeren van een werkbeurs voor het schrijven van Het leugenarchief (2009). De commissie bekeek hiervoor het vorige werk Kunst zonder genade (2008) en trof hierin "geen literaire kwaliteit", al bestempelde ze het werk wel als "geslaagd in zijn genre." Maar, zegt Toes, de Nederlandstalige misdaadliteratuur heeft in de laatste twintig jaar een enorme kwalitatieve opmars gemaakt, zowel in de breedte (subgenres) als in de diepte. "Het Fonds gaat daar volledig aan voorbij."

Jac. Toes wil de zaak principieel aan de orde stellen en trekt gewapend met een beroepschrift dat de toetsingscriteria en de deskundigheid van de beoordelaars in vraag stelt, naar de rechter. En hij heeft ook een contra-expertise van literatuurwetenschapper Gert Jan de Vries over Kunst zonder genade bij zich. Advocaten zullen dus in een rechtszaal debatteren over begrippen als literaire kwaliteit, de samenstelling van de beoordelingscommissies enz. Noch de rechtszaal, noch het jargon zullen de schrijver vreemd doen opkijken. Jac. Toes werkt als assistent-officemanager bij een advocatenbureau en studeerde linguïstiek en literatuur. Of de rechter, zoals hij verzoekt, de opdracht geeft aan het Letterenfonds het werk opnieuw te beoordelen, met "helder, omschreven, controleerbaar toegepaste, op het genre toegesneden criteria door een commissie met aantoonbare deskundigheid op het terrein van de Nederlandse misdaadliteratuur" weten we binnenkort.

De veelgeplaagde Belgische justitie moet alvast niet vrezen hier zo'n zaak op haar overvolle bord te krijgen. Het Vlaams Fonds voor de Letteren behandelt sinds 2008 aanvragen van misdaadauteurs en beoordeelt alle auteurs met dezelfde literaire normen.

Tags: Polemiek, Letterenbeleid
Geplaatst door Johan Eeckhout op 13-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening