Vlaamse dichteres Delphine Lecompte is winnares van C. Buddingh'prijs

De Vlaamse dichteres Delphine Lecompte (°1978) heeft voor haar debuutbundel De dieren in mij op het poëziefestival Poetry International de C. Buddingh'-prijs 2010 toegekend gekregen. De Buddingh'-prijs, die goed is voor 1.200 euro, wordt jaarlijks toegekend aan het beste poëziedebuut van het voorbije jaar. De jury bestond uit literatuurwetenschapper Frans Willem Korsten, dichter Marc Kregting en vertaalster Marjolein Sabarte Belacortu en prees het debuut in typische jurytaal als "melodisch en ritmisch opgebouwd en men wil ze vertolken, niet omdat ze zich steeds opnieuw poëtisch openen, maar om greep te krijgen op al het bizarre dat zich ontrolt."

Ook genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2010 waren Sterk zeil van Gert de Jager, Hechtzwaluwen van Elmar Kuiper en Antidata van Nina Werkman. Delphine Lecompte is de kleindochter van de goeroe-dokter, wijlen Herman Lecompte. In het Engels publiceerde ze vijf jaar geleden de roman Kittens in a boiler. Zie enige jubeltonen bij het log De Contrabas, tevens uitgever van Lecomptes debuut. In het juryrapport wordt de uitgeverij (of bedoelen ze het weblog?) een 'dameskapsalon' genoemd. Over het feit dat een aantal 'nieuwe' uitgeverijen zoals Passage en De Contrabas genomineerden hadden: "'De jury ontkomt tegelijk niet aan het idee dat deze nieuwe bedrijven het stadium van de goede bedoelingen nog niet helemaal achter zich hebben gelaten. Vooral in de erindredactionele fase valt te leren van de meerderheid der professionele uitgeverijen, wier poëziebeleid echter defensief geworden lijkt te zijn." Het tijdschrift Tzum was voorzichtig in zijn recensie van Lecomptes bundel. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Mischa Andriessen. Eerdere winnaars zijn Wiljan van den Akker en Bernard Wesseling.

Tags: Poëzie, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-06-2010
Verwante berichten
Reacties

Ik apprecieer en volg uw bijdragen altijd met veel belangstelling en vind het nu jammer dat ik u daar niet al eens eerder voor heb geloofd want nu ontstaat misschien de indruk dat ik een kniesoor ben als ik u vraag wat de relevantie is van het vermelden van de identiteit van de grootvader van Delphine Lecompte. U, die toch ook weet hoe druk eerste recensies en eerste vermeldingen van een beginnend artiest worden geciteerd, duwt haar daarmee te nadrukkelijk meteen in een bepaalde richting. Ter aanvulling: in Poëziekrant verscheen in februari een recensie van 'De dieren in mij'. Die kan hier worden nagelezen: http://pascaldigital.blogspot.com/2010/02/debuut-18.html

geplaatst door Pascal Cornet op donderdag 17 juni 2010 om 17u41
Geef uw mening