Nieuwe roman van Houellebecq speelt zich af in kunstwereld

Uitgeverij Flammarion heeft meer details bekendgemaakt over de op til zijnde nieuwe roman van de Franse auteur Michel Houellebecq, die op 8 september zal verschijnen (zie ons eerdere bericht). Het lijvige boekwerk van zowat 500 pagina's draagt de titel La Carte et le Territoire en verschijnt in een eerste druk op 120.000 exemplaren, meldt onder meer Les Inrockuptibles. En de ‘balzaciaanse' roman kondigt zich alweer behoorlijk ambitieus aan. Hij beoogt een nieuwe doorlichting van de hedendaagse samenleving, en duikt onder in de kunstwereld, waar het om geld en speculatie draait. Houellebecq voert ook zichzelf als personage op: hij schrijft het voorwoord bij een catalogus van het hoofdpersonage. Dat is een kunstenaar die Michelin-kaarten tentoonstelt. Ook diens vader maakt zijn opwachting. Houellebecq bracht voor de research van het boek verschillende dagen door in het Parijse Musée Quai d'Orsay.

Al eerder was aangekondigd dat het boek veel meer zou aansluiten bij de vlijmscherpe sociale en maatschappelijke diagnoses, waarmee hij hoge toppen scheerde in Elementaire deeltjes (1998) en Platform (2002). De sciencefictionelementen uit La possibilité d'une île (2005) zouden ditmaal achterwege blijven.

Ook de Houellebecq-specialisten roeren zich. Op 18 augustus verschijnt bij uitgeverij Léo Scheer het essay Houellebecq écrivain romantique van Aurélien Bellanger. 

Tags: Franse literatuur, Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening