Boekhandels openen speciaal hun deuren voor nieuwe Murakami

De verschijning van de nieuwe roman 1Q84 van Haruki Murakami in het Nederlands belooft her en der een evenement te worden. In Japan zorgde het boek, bestaande uit drie delen, vorige zomer al voor een ware stormloop op de boekhandel. Talloze zaken openden toen speciaal hun deuren om middernacht om de fans te bedienen. De immer groeiende groep Nederlandse Murakami-liefhebbers wordt in Amsterdam op vrijdag 25 juni vergast op iets gelijkaardigs. Boekhandel Selexyz Scheltema organiseert dan een Nacht van Murakami in zijn vestiging in Amsterdam. Precies om middernacht start dan de verkoop van 1Q84. Dergelijke nachtelijke sessies worden normaal slechts op poten gezet voor een Harry Potter-boek. Ruim één jaar voor de Engelse editie is het boek (althans de eerste twee delen) in het Nederlands beschikbaar bij uitgeverij Atlas, in een vertaling van Jacques Westerhoven. Op het evenement, dat aanvangt om 22 uur, komen schrijvers Abdelkader Benali en Christine Otten aan het woord. Benali heeft het over zijn liefde voor Murakami en Otten praat over Murakami's fascinatie voor muziek. Luk van Haute schudde Murakami's hand en spreekt over deze ontmoeting, over zijn Murakami-vertalingen (van onder meer zijn hardloopboek) en over Japan.
Ook in Vlaanderen wordt - zij het op iets bescheidener schaal - de rush op Murakami ingezet. De Mechelse boekhandel De Zondvloed blijft tussen zaterdag 26 en zondag 27 juni 26 uur onafgebroken open, ter gelegenheid van zijn tweejarig bestaan en viert dan een W.I.T.T.E. nacht. Een van de onderdelen van de literaire nacht is een Murakami-voorstelling met onder meer Luk van Haute en Stefan Brijs.
De twee delen van 1Q84, die vorig jaar verschenen, werden in Japan zonder concurrentie de grootste bestseller van het voorbije jaar 2009. Shinchosha Publishing Co. tekende voor het eerste deel van 1Q84 (Book 1) 1,23 miljoen verkochte exemplaren op en voor het tweede boek 1 miljoen exemplaren.

1Q84 vertelt de belevenissen van Aomame en Tengo. Aomame is fitnessinstructrice en moordenares, Tengo is wiskundeonderwijzer en pleegt valsheid in geschrifte. Het lijkt of zij niets met elkaar te maken hebben, maar gaandeweg komt aan het licht dat hun paden elkaar heel vroeger ooit gekruist moeten hebben. Zie in de 'verwante berichten' onze eerdere Murakami-1Q84-nieuwsgaring. (foto Murakami: Harvard Gazette)

Tags: Wereldliteratuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening