Geen schikking tussen erfgenamen en vriendin Stieg Larsson

Pogingen om de juridische plooien glad te strijken tussen de erfgenamen van Stieg Larsson (zijn broer en vader) en Eva Gabrielsson, de voormalige vriendin van de Zweedse schrijver, zijn finaal op niets uitgedraaid, zo meldt onder meer AFP. "Na zes maanden zijn de onderhandelingen afgelopen", aldus een communiqué van de advocaat van de broer en vader. Het geschil tussen de partijen draait rond de nalatenschap van de Zweedse schrijver, die in 2004 onverwacht overleed. Omdat Larsson geen testament had nagelaten, besliste de rechter dat zijn erfenis naar haar vader en broer ging én niet naar Gabrielsson. Met het internationale monstersucces van de boeken en de verfilming ervan gaat het ondertussen over miljoenenbedragen. Maar Gabrielsson, die dertig jaar met de auteur samenleefde, kon financieel niet meegenieten van het succes.
Vader en broer Larsson hadden Gabrielsson een paar maanden geleden twee miljoen euro aangeboden én een plaats in de maatschappij die de rechten van Larsson beheert. Maar Eva Gabrielsson heeft dat bod nu definitief geweigerd, omdat ze blijft ijveren voor een oplossing via een hervorming van het Zweedse erfrecht. Al eerder had ze aangegeven het bod niet te zullen aanvaarden, ook omdat de broer en de vader het eerst via de media naar buiten brachten.

"We hadden haar de som aangeboden zodat ze financieel comfortabel zou kunnen leven", zo verklaarde broer Joakim Larsson toen. Larssons vader en broer deden het aanbod omdat ze "het moe waren om telkens weer te worden afgeschilderd als de 'bad guys' in de hele geschiedenis" rond de erfenis. Maar volgens Gabrielsson zijn de familieleden "niet geïnteresseerd in literatuur, maar enkel in geld."

Tags: Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening