Sanneke van Hassel in verzet tegen wijziging Librisprijs-reglement

De Nederlandse schrijfster Sanneke van Hassel, die enige naam maakte met haar kortverhalenbundels Witte veder en IJsregen, gaat in het verweer tegen de beslissing van het bestuur van de Libris Literatuurprijs om nog enkel literaire romans in aanmerking te laten komen voor de prijs (zie ons eerder bericht). In een opiniestuk dat in de Volkskrant verscheen (en integraal te lezen is op de site shortstory.nu) vraagt ze zich wat de bedoeling daarvan is en dringt ze er bij het bestuur op aan om de beslissing, waardoor kortverhalen uit de boot vallen, terug te draaien: "Het is op zijn minst vreemd te noemen dat op het moment dat vlak na elkaar twee verhalenbundels de Libris Literatuur prijs winnen het bestuur van de prijs het besluit neemt vanaf volgend jaar alleen nog romans in aanmerking te laten komen voor nominatie."

Ze wijst op de Libris voor Sleur is een roofdier van D. Hooijer in 2008 en dit jaar Bernard Dewulf met Kleine dagen. Terwijl ook Cees Nooteboom de Gouden Uil won voor zijn bundel 's Nachts komen de vossen en "korte-verhalenkoningin" Mensje van Keulen zowel op de shortlist van Libris en Uil stond. "De vraag is: waarom heeft het Libris-bestuur het korte verhaal geschrapt? Ligt het aan het ontbreken van grote namen? (....) Zou het zo zijn dat kwantiteit toch net iets zwaarder telt dan kwaliteit?"

Van Hassel argumenteert dat het korte verhaal nochtans een "gestage opmars kent" sinds 2005. "In dat jaar publiceerde Joost Zwagerman De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 250 korte verhalen". Verder zijn er initiatieven als de site ShortStory.nu, de 'zeer korte verhalen' van A.L. Snijders en het nieuwe tijdschrift KortVerhaal (de opvolger van De Tweede Ronde). "Zou er zich een literatuuropvatting schuil houden onder het besluit van het bestuur?" vraagt Van Hassel zich af. "Zou het zo zijn dat ondanks aanprijzingen van schrijvers als Haruki Murakami en Annie Proulx, ondanks het oeuvre van iemand als Alice Munro verhalenbundels nog altijd gezien worden als een poging, een vingeroefening? Zou het zo zijn dat het bestuur vindt dat de roman het echte werk is? (...) Hoe vaak wordt van een goed kort verhaal niet gezegd dat het leest als een roman maar dan in een paar pagina's?" Van Hassel besluit met een oproep: "Steun dit genre, geacht bestuur, herzie uw beslissing, geef de lezer de kans dit genre te ontdekken. Een genre dat de lezer kans biedt in de trein tussen Leiden en Amsterdam een complete roman uit te lezen."

Van Hassel blijft het genre evenwel niet trouw: binnenkort verschijnt haar eerste roman. (foto: website auteur)

Tags: Polemiek, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening