Apple wilde naakt in ‘Ulysses'-verstripping censureren

Tachtig jaar nadat de beroemde roman Ulysses van James Joyce in het middelpunt stond van een censuurrel, is een verstripping van de roman op censuur gestuit van Apple, zo meldt The Guardian. Uiteindelijk draaide het bedrijf noodgedwongen bij.
Apple ging in de clinch met stripuitgever Throwaway Horse omdat er in Ulysses Seen, de bewerking van Ulysses door Rob Berry en Josh Levitas, een frontaal naakte vrouw te zien was, evenals een naakte Buck Mulligan, een sleutelpersonage in het eerste deel van de roman. Het bedrijf drong erop aan de tekeningen te wijzigen. Dat was nodig volgens Apple omdat de politiek van het bedrijf is om geen naakt te tonen in applicaties voor de iPad. De makers stemden uiteindelijk in met de vraag en maakten een aangepaste versie, terwijl op hun eigen website de ongecensureerde versie stond. "We deden het omdat we onze strip een zo groot mogelijke verspreiding wilden geven. Maar we waren wel gechoqueerd door de vraag, zeker door de beruchte geschiedenis van het boek." Ulysses werd immers tachtig jaar geleden ook al aangeklaagd voor obsceniteit en pornografie in de VS, maar een rechter oordeelde uiteindelijk dat het beroemde postmoderne boek integraal en vrij verkrijgbaar mocht zijn.
Apple draaide later dan toch bij - ironisch genoeg net op Bloomsday, 106 jaar na de dag waarop het boek zich op 16 juni 1904 in Dublin afspeelt. Tegenover de Washington Post gaf Applewoordvoerster Trudy Muller haar vergissing toe. "We hebben een fout gemaakt. Ulysses Seen is nu verkrijgbaar met de originele tekeningen."
De tekenaars hebben voorlopig enkel het eerste hoofdstuk van Ulysses in stripvorm gegoten. Hoe ze de Applecensuur zullen kunnen omzeilen bij de latere passages, vol seksueel uitgesproken gedachtegangen van hoofdpersonage Leopold Bloom en zijn vrouw, is nog koffiedik kijken. Zie onder meer de berichtgeving bij NRC Boeken.

Tags: Censuur, Polemiek, Klassiekers
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening